Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret lokalnim izborima

Počela bitka za Slavoniju: Panenića će poduprijeti i HSS i HSU?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet slavonskih županija godinama su utvrde HDZ-a i HDSSB-a. Da bi preokrenuo tu sliku, SDP je spreman podržati i kandidate koje podupire Most. Potpora Tomislavu Paneniću, neslužbeno se može doznati, gotovo je sigurna, iako Davor Bernardić svojim izjavama još uvijek priprema teren.

I na jugu hrvatske, šef SDP-a razmišlja može li i kako uzdrmati HDZ u slavonskim utvrdama.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu" Davor Bernardić Ljevica zbija redove Predstavljena oporbena "Restart" koalicija: "Naše ime je naš program. Ovo je stožer za obranu Hrvatske od HDZ-a"

"Ne idemo mi u Slavoniji protiv HDZ-a, mi u Slavoniji idemo protiv siromaštva, besperspektivnosti, iseljavanja... Protiv onoga što je u zadnjih 25 godina HDZ tamo ostavio", ističe šef SDP-a Davor Bernardić.

Do cilja čak i u suradnji s - Mostom.

"Moguća je suradnja sa svim ljudima, strankama, progresivnim snagama u društvu koje Hrvatskoj žele dobro", kaže Bernardić.

Od pet slavonskih županija, SDP će imati najvjerojatnije tek jednog kandidata - u Virovitičko-podravskoj. U Vukovarsko-srijemskoj gotovo sigurno poduprijet će Tomislava Panenića. U Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj kandidata zasad - nemaju. U Osječko-baranjskoj moguća je kandidatura člana predsjedništva SDP-a Domagoja Hajdukovića. No, spominje se i potpora bivšem HDSSB-ovcu Vladimiru Šiljagiću, sada nezavisnom kandidatu.

Panenić koji ima potporu Mosta, ali ide sa svojom nezavisnom listom, razgovarao je sa svim političkim opcijama.

"To uključuje i HDZ. Naravno da sam očekivao i od njih da naprave korak prema promjenama, ali i dalje stoji kod toga, ne samo da dobijem potporu SDP-a i ostalih stranaka, nego isto tako da i oni prepoznaju da s ljudima koji nisu uspjeli do sada napraviti promjenu ne treba nastaviti. Da trebamo pregrupirati snage i da unaprijedimo život kod nas", kaže kandidat za Vukovarsko-srijemskog župana.

A župan koji brani svoju poziciju uzvraća.

"U Slavoniji, u svim županijama je svugdje dominirao HDZ. Našoj pogotovo, jer je realizirao projekte koji su izašli iz potreba ljudi i gospodarstva", kaže Vukovarsko-srijemski župan HDZ-ov Božo Galić.

Vlada SDP-a i partnera je, kaže, kriva za zaustavljanje strateških projekata.

"Sad udruživanjem tih istih crvenih, žutih, zelenih i ostalih, neće uspjeti. Naš program će se realizirati", kaže župan Galić.

Uz SDP Panenić može očekivati i potporu HSU-a i HSS-a.

"Razmatra se i ta mogućnost. Ono što vam sada mogu reći je da su pregovori još uvijek u tijeku i da će u toku sljedećeg tjedna biti donesena i ta odluka", rekla je potpredsjednica HSS-a Ana-Marija Petin.

U toj priči pak, nema - HNS-a. Ali na njihovu potporu računa HSS. Od 80-ak HSS-ovih kandidata na prošlim izborima, 70% je osvojilo vlast. S novim partnerima sada očekuju još više.

Ni HDZ ni Most ne vjeruju da će političke bitke na lokalnim razinama utjecati na suradnju u vladi.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene