Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljuština:'Neka mitropolit Jovan objavi Bandićevo pismo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član zagrebačkoga Gradskog poglavarstva zadužen za kulturu Duško Ljuština danas je pozvao mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana da objavi pismo koje mu je uputio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, radi razjašnjenja dezinformacija oko Srpske pravoslavne crkve i zgrade kina Zagreb.

- Molim gospodina mitropolita da objavi pismo koje mu je uputio gradonačelnik da bi svi doznali istinu, rekao je Ljuština na konferenciji za novinare u stanci zasjedanja zagrebačke Gradske skupštine.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Slika nije dostupna Poziv Bandiću Sanader uz pomoć Bandića 'otjerao' čistače sa svoje kavice?

Rekao je kako Bandić pismo ne može javno objaviti jer mitropolitu Jovanu nije uputio otvoreno pismo.

Ljuština je također rekao kako su sumanute priče da je Bandić od mitropolita Jovana tražio da smijeni arhijerijskog namjesnika Milenka Popovića.

Na konferenciji za novinare, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, rečeno je da Grad Zagreb nije iskoristio mogućnost prava prvokupa zgrade kina Zagreb, na osnovi molbe SPC-a da Grad Zagreb to pravo prvokupa ne iskoristi.

- Tko je i zašto kupio zgradu kina Zagreb, to više nema veze s Gradom Zagrebom jer je odbijanjem prava prvokupa njegova misija oko kupnje zgrade završil, ustvrdio je Ljuština.

Rečeno je da je SPC izjednačena sa svim drugim pravnim i fizičkim osobama u postupku naknade za oduzetu imovinu, odnosno glede prava na povrat i oblike naknade.

Srpska pravoslavna crkvena općina u Zagrebu, sada SPC u Zagrebu, stupanjem na snagu zakona o naknadi iz 1996. podnijela je zahtjev za povratom oduzete imovine, među kojom je i zgrada u kojoj se nalazi kino Zagreb. 

Međutim, ta je zgrada u postupku pretvorbe postala
vlasništvo Kinematografa i više se nije mogla vratiti SPC-u te se utvrdila naknada u dionicama iz portfelja HFP-a, odnosno obveznicama Republike Hrvatske.

Kinematografi su kino Zagreb ponudili na prodaju Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj za iznos od dva milijuna i 900 tisuća eura i Grad je to pravo prvokupa odbio, rečeno je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene