Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CRNE MRLJE

U tijeku sanacija ekološke katastrofe u Istri: "Onečišćenje je došlo s mora"

Dok se za onečišćenje u Kostreni zna tko je krivac, za Ližnjan, još uvijek je to nepoznat netko. Uzeti su novi uzorci i sve je poslano na dodatne analize.

Načelnik općine Ližnjana Marko Ravnić u kontaktu je s načelnicima Kostrene i Lovrana s obzirom da su se i na njihovim plažama prije pet dana pojavile mrlje ugljikovodičnog podrijetla.

"Za sada nemamo informacije ima li toga još vani na pučini jer je vjerojatno bura sve donijela k nama. Problem je što je naše područje vrlo razvedeno i ima puno malih uvala i upravo je na tim mjestima prisutna određena količina mrlja. Upravo zato bit će vrlo teško očistiti i pristupiti tom terenu", istaknuo je Ravnić.

Pulska lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc ne želi unaprijed donositi zaključke o podrijetlu onečišćenja te ističe kako treba pričekati rezultate analize.

Pročitajte i ovo Onečišćenje mora u Istri - 1 Sanacija kod Ližnjana Što je dovelo do velikog onečišćenja mora? "Pokušat ćemo maksimalno očistiti obale i plaže"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MASNE I CRNE MRLJE VIDEO/FOTO Ekološka katastrofa u Istri: Što to pluta površinom mora u poznatom turističkom odredištu?

"U kontaktu sam s kolegom kapetanom iz Rijeke, no ne želim špekulirati, postoje uzorci. Onečišćenje je došlo s mora i dok analiza ne pokaže otkud, što i kako, stvarno ne bih željela nikoga okriviti", poručila je Brenko Škerjanc.

U međuvremenu je Ina u svojem priopćenju u vezi s nekim medijskim napisima, navela kako "ne postoji mogućnost da bi Rafinerija nafte Rijeka mogla biti odgovorna za ekološki incident u Ližnjanu".

"U povodu više medijskih objava vezanih uz onečišćenje mora na području Ližnjana, željeli bismo naglasiti kako u Rafineriji nafte Rijeka nije zabilježeno nikakvo istjecanje ugljikovodika u more. Također, podsjećamo da je Rafinerija nafte Rijeka završila s obustavom postrojenja 4. studenoga ove godine zbog provođenja radova na projektu nadogradnje rafinerije", priopćili su iz Ine.

Pod visokim tlakom i morskom vodom

Pod visokim tlakom, morskom vodom ispiru se stijene zagađene crnom gustom ljepljivom masom. Nakon toga kupi se iz mora. Dio usisivačem, a dio "na ruke". I taj postupak čeka kilometre ližnjanske plaže. Ugljikovodik i dalje bez imena, a krivac nepoznat.

Iz INE javljaju kako u Rafineriji nafte Rijeka nije zabilježeno nikakvo istjecanje ugljikovodika u more. Čiste ruke, kažu, imaju i u HEP-u.

"S obzirom na priličnu geografsku udaljenost termoelektrane Rijeka i obale na području općine Ližnjan te konfiguraciju Kvarnerskog zaljeva, praktično je nemoguće da bi onečišćenje obale bilo uzrokovano istjecanjem loživa ulja iz Termo elektrane Rijeka", istaknuli su iz HEP-a.

Tko god bio, mora odgovarati, ističe načelnik. "Želimo saznati tko je odgovoran i morat će snositi odgovornost onaj koji je kriv za ovu veliku katastrofu", rekao je Marko Ravnić.

Sudeći prema Kostreni, i Ližnjan čeka isti posao. A posljedice onečišćenja tek će isplivati na površinu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Dina Dollar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene