Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rejting u 'smeću'

Linić i Grčić: Različit doživljaj iste, ozbiljne situacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon vijesti o padu kreditnog rejtinga ministar financija Slavko Linić u petak navečer je organizirao izvanrednu konferenciju za novinare i objavio kako Vlada nastavlja s reformama.

Linić je očito vrlo ozbiljno primio lošu vijest i obratio se javnosti. 'Vlada nastavlja s reformama, ali mirovine nećemo rezati. U ocjenu S&P-a ulazi i to što nismo smanjili izdatke za plaće, socijalna davanja i mirovine', izjavio je Linić. 'Nastavljamo s reformama i pokrenut ćemo nove', poručio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opet obećanja Investicije od 74 milijardi kuna u 2014., više od 10.000 radnih mjesta Slika nije dostupna Snižavanje standarda Novi rezovi i reforme: Evo što nas čeka!

Ocijenio je da ionako tešku situaciju ovakva ocjena dodatno čini složenijom i donosi nove teškoće za RH te da će Vlada morati preispitati sve planove koje je imala, iako, kako je rekao, u Vladi smatraju da i u ovakvoj situaciji ipak postoji izlaz i da trebaju ustrajati na politikama za 2013. godinu.

>> EKSKLUZIVNO Grčić: Mislim da ovaj trenutak i nije toliko dramatičan

'Daljnje uštede na plaćama nećemo provoditi', poručio je i najavio da će 'energičnom borbom protiv sive ekonomije nastojati povećati prihode' te odbacio mogućnost povećanja poreza.

S druge pak strane, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova, Branko Grčić, u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV, izjavio je da ovaj trenutak ne smatra baš toliko dramatičnim. 'On je ozbiljan i on je upozorenje Vladi da ubrza sve što radi, ali mislim da to još uvijek nije dramatično. Pritom mislim i na te očekivane eksplozije kamatnih stopa. Ovaj trenutak je puno povoljniji nego kad nam se prijetilo padom rejtinga na početku mandata ove Vlade. Prema tome, očekujem da će šteta ipak u tom smislu biti manja', rekao je Grčić i odbacio svaku pomisao da je Vladina politika doživjela potpuni neuspjeh. 'Apsolutno ne, mi smo tek na početku provedbe svoje politke', rekao je Grčić ponovno naglasivši da se pad rejtinga već početkom godine mogao dogoditi te da bi to bilo mnogo gore.

'Jer su tada kamate za zaduživanje Hrvatske bile 7 posto. Sada su procjene da su tek nešto više od 4 posto. Cijeli deficit ove države ide u kamate, na dugove koje je netko i prije nas stvarao. Prema tome nitko nema moralno pravo prozivati ovu Vladu nakon 10 mjeseci da je ona uzročnik svih problema u ovoj državi', kaže Grčić.

Grčić također smatra da uključivanje MMF-a u cijelu stvar još uvijek možemo izbjeći. 'Nova Vlada je zaputila ključne reforme. Dakle, primjedba nama jest da reforme idu presporo, no to je i zbog socijalne osjetljivosti ove Vlade', rekao je Grčić.

S druge strane, ministar financija Slavko Linić u srpnju je, govoreći o kašnjenju investicija i nemogućnosti ispunjenja gospodarskog rasta u 2012. godini za 0,8 posto, rekao kako je dolazak MMF-a, u slučaju pada kreditnog rejtinga, itekako realna opcija.

'Kasnimo u pokretanju investicijskog ciklusa. Zato smo zadovoljni ako rast bude oko nule ove godine i ako izbjegnemo pad aktivnosti. U drugoj polovici godine prognoziramo rast, a ako uspijemo ubrzati tempo investicija, mogli bismo postići rast do dva posto u 2013. godini', rekao je Linić i dodao da se nada da glavne rejting agencije neće donijeti odluku o smanjenju kreditnog rejtinga Hrvatske jer bi u tom slučaju sporazum Hrvatske s MMF-om mogao postati ozbiljna opcija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene