Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolje sada nego prije

EKSKLUZIVNO Gore ne može, ali Grčiću nije dramatično!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dnevniku Nove TV u 19:15 ekskluzivno je gostovao Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Grčić je gostovao u Dnevniku Nove TV dan nakon što je stigla vijest da je da je rejting agencija Standard&Poor's snizila hrvatski rejting na razinu 'smeća'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Prepisali Plan 21" Horvat: SDP-ova koalicija nudi neuspješni plagijat iz prošlosti Slika nije dostupna Fondovi EU Grčić o novom programu od 10 milijardi eura iz EU-a: "Plaćat ćemo dvostruko veću članarinu, a Hrvatska je posljednja po iskoristivosti sredstava"

Ocijenio je da unatoč tome, ovaj trenutak i nije toliko dramatičan.

Potpredsjedniče, možemo li sada izbjeći MMF?

Mislim da možemo. Nova Vlada je zaputila ključne reforme. Dakle, primjedba nama jest da reforme idu presporo, no to je i zbog socijalne osjetljivosti ove Vlade.

Hoćete li sada morati napraviti dramatične rezove?

Pa ja mislim da nije ovaj trenutak toliko dramatičan. On je ozbiljan i on je upozorenje Vladi da ubrza sve što radi, ali mislim da to još uvijek nije dramatično. Pritom mislim i na te očekivane eksplozije kamatnih stopa. Ovaj trenutak je puno povoljniji nego kad nam se prijetilo padom rejtinga na početku mandata ove Vlade. Prema tome, očekujem da će šteta ipak u tom smislu biti manja.

>> Karamarko: Status 'smeće' ocjena je rada Vlade

Hoće li građanima i tvrtkama rasti kamate?

Uvijek se događa da ako rizik za državu raste,onda raste i za sve u toj državi. može se očekivati korekcija kamata, ali i dalje u prihvatljivim okvirima.

Vjerujete li Vi i dalje da državne investicije mogu okrenuti ovaj negativan trend u pozitivan?

Ja se nadam da ćemo najveći dio te priče ostvariti.

Što se sljedeće mora rezati?

Nema tu više puno prostora za rezanje, mi smo pristali na to da maknemo dodatke na plaće u javnom sektoru, ali smo rekli da osnovicu nećemo dirati. Jedino što još možemo rezati su kapitalna ulaganja?

Ali onda ćete smanjiti investicije. Onda ćemo imati manji rast.

Točno. To je jedan zatvoreni krug.

Je li ovo krah vaše ekonomske politike?

Apsolutno ne, mi smo tek na početku provedbe svoje te politke.

A već smo u 'smeće' obveznicama'?

To se moglo dogoditi već na početku godine da nismo vrlo konzistentno postavili stvari.

Hoćete reći da bi nam tada bilo gore nego sada?

Apsolutno jer su tada kamate za zaduživanje Hrvatske bio 7 posto. Sada su procjene da su tek nešto više od 4 posto. Cijeli deficit ove države ide u kamate, na dugove koje je netko i prije nas stvarao. Prema tome nitko nema moralno pravo prozivati ovu Vladu nakon 10 mjeseci da je ona uzročnik svih problema u ovoj državi.

Možemo li govoriti o sljedećim tjednima ili mjesecima koji će biti presudni da mi stvarno ne potonemo na dno?

Ova godina je cijela prema našim očekivanjima i procjenama jedna od najtežih fiskalnih godina i sve ćemo napraviti da iz pada idemo prema pozitivnoj stopi u idućoj godini. Kolika će ona biti ovisi o svemu o čemu smo sada razgovarali.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene