Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snižavanje standarda

Novi rezovi i reforme: Evo što nas čeka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada sutra otkazuje kolektivni ugovor za obrazovanje i znanost. Posljednji je to veliki ugovor koji je preživio posljednje dvije godine. Slijedi još rezova.

Nakon najave otkazivanja Kolektivnih ugovora u školstvu i znanosti, čini se kako je to prvi veliki konkretan odgovor Vlade nakon što je Bruxelles poručio kako uštede u sljedećoj godini moraju biti dodatne 3 milijarde kuna, ali i više.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska je trošila ono što nema Linić najavio nove uštede: Evo kojih će se radnika riješiti Slika nije dostupna Manje plaće u srpnju Linić naredio - vratiti novac državi!

To znači da se 90 tisuća zaposlenih u prosvjeti i obrazovanju mogu u 2014. oprostiti od svih dodataka, osim plaće koju će primati. Za učitelje, to je, kažu, dodatno snižavanje standarda. No, nadležni ministar, koji u proračunu nema ni za prijevoz, danas je bez komentara.

Hrvatska mora smanjiti deficit: Evo tko je prvi na udaru!

Rezati se mora jer manjak u državnom proračunu u slijedeće tri godine ne smije biti veći od 3%. Plan je da deficit za 2014. iznosi -4,6%, 2015. -3,5%, a 2016. -2,7%. Ministar financija Slavko Linić poručio je kako treba poraditi na većoj efikasnosti reformi koje su pred Vladom. I te bi reforme donijele uštede na rashodovnoj strani.

'Desetak ključnih reformi koje će biti posebno predstavljene u Vladi vrlo brzo će biti realizirane u praksi', poručio je Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja i EU fondova.

Na red dolazi i zdravstvo. Racionalizacijom bolnica uštedjet će se 400 milijuna kuna na godinu. Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da će se reducirati neke djelatnosti, sve na dobrobit pacijenata.

Ušteda u poticanju gospodarstva, kaže ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, neće biti. Ističe kako mali i srednji poduzetnici moraju doći u središte pozornosti, jer se tako mogu početi zapošljavati ljudi. Do kraja tjedna znat će se i hoće li autoceste u monetizaciju. I po kojoj cijeni. I tim bi se novcem trebao smanjivao deficit.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene