Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjeti liječnika

Toplo vrijeme mnogima je znak za uživanje, njima mučan period: "Dobro bi bilo prati kosu svakodnevno''

Ana Večenaj (Foto: Dnevnik.hr)
Ana Večenaj (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ana Večenaj (Foto: Dnevnik.hr) Ana Večenaj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vrućine i alergije u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Vrućine i alergije u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Učestalost alergija na ambroziju (Foto: Dnevnik.hr) Učestalost alergija na ambroziju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Damir Herceg (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Dok toplo vrijeme za neke znači odmor ili uživanje u prirodi, za neke je to mučan period u kojem ne smiju ići iz kuće.

Alergije na ambroziju pogađaju sve više ljudi, a mogu se javiti i u odrasloj dobi. Kihanje, šmrcanje, poremećaj spavanja, svrbež u nosu. Posljedice alergije na ambroziju neki već osjećaju.

Pročitajte i ovo Danijel Škvorc Na rubu smrti Probudio se i nije mogao hodati, a onda je započela njegova borba za život: "Razmišljao sam hoću li se sutra probuditi" Slika nije dostupna Liječnici zbunjeni Nezamislive muke: Sirotica kihne i do 12 TISUĆA puta dnevno

"Za tjedan dana skidam brkove zbog toga, da ne dišem preko brkova ambroziju i pijem lijekove", kaže Damir iz Zagreba.

Jedna od preporuka alergičnima na ambroziju jest izbjegavanje boravka na otvorenom, koliko je to moguće.

"Dobro bi bilo prati kosu jer se pelud zadržava u kosi, praktički svakodnevno. Potrebno je izbjegavati provjetravanje prostorija u periodu od 5 ujutro do 10 sati jer su tad povišene koncentracije peludi ambrozije", kaže doc. Damir Herceg iz Dječje bolnice Srebrnjak.

U borbi protiv simptoma alergije na ambroziju može vam pomoći i mobilna aplikacija "Alergični na alergije". Na njoj se jasno vidi popis svih lokacija na kojima se nalazi ambrozija. Koncentracije ambrozije u zraku mogu se pratiti i u peludnom kalendaru Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

"Očekujemo da će u idućih nekoliko dana, ako se nastavi ovako toplo vrijeme, te koncentracije ići prema umjerenima, onda vrlo brzo i prema visokim koncentracijama", kaže Ana Večenaj iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Broj alergičnih osoba u Hrvatskoj, ali i u svijetu se povećava. Alergije se mogu javiti i u odrasloj dobi.

''Nevjerojatno curenje nosa, ne mogu spavati. Odem doktoru, on kaže napravit ćemo testove alergija. Rekoh, nikad me to nije držalo prije, kaže, uvijek ima prvi put", kaže Tvrtko iz Zagreba.

Bili alergični ili ne, sunca i vrućina svi se trebaju paziti. Idućih dana treba se držati preporuka struke. Debeli hlad, prozračna odjeća i puno tekućine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  Aktualno Kreće konačni obračun s komarcima i ambrozijom: ''Ovo je sada daleko najskuplje. Moramo početi dizati avione'' Ivan Anušić (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Anušić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sezona ambrozije (Foto: Dnevnik.hr) Sezona ambrozije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Roj komaraca u Višnjevcu (Foto: Čitatelj)1 Hrvatska Kreće konačni obračun s komarcima i ambrozijom: ''Ovo je sada daleko najskuplje. Moramo početi dizati avione'' 1/3 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene