Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još tri dana dio isteka roka

Legalizacija: Broj predanih zahtjeva premašio 300.000!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još su samo tri dana preostala do isteka roka podnošenja zahtjeva za legalizacijom. Kako se bliži nedjelja, tako se naglo penje broj predanih dokumenata. Uredi za legalizaciju bilježe velike gužve.

Procjenjuje se da je broj predanih zahtjeva premašio 300.000 i da bi se do nedjelje mogao približiti prema 400.000, a to je više od očekivanog. Zbog velike navale onih koji dokumente predaju u posljednji trenutak, većina ureda će raditi prekovremeno, i to cijelog vikenda, a u Zagrebu u nedjelju do ponoći. Zahtjev se može predati i bez potpune dokumentacije, ali na vrijeme. Iz Ministarstva poručuju, nakon nedjelje prekoračenja neće biti moguća.

Pročitajte i ovo Rušenje hotela dio Splita zatrpalo u prašinu - 1 Vratile se maske Splićani se guše u prašini hotela Marjan: "Mislila sam da je snijeg kako je bio bijel balkon" KBC Sestre milosrdnice Projekt obnove Zagrebačka bolnica ruši dimnjak i ogradu, objavljeni detalji

Zahtjev za legalizaciju napokon na stolu. No, Persa Čačić je zbog njega morala dolaziti nekoliko puta. 'A čujte, snimka nije bila dobra, onda nije bilo dobro nacrtano', kazala je.
A mnogi su čekali posljednje dane, pred vratima se stoji u koloni. 'Naša boljka od svih Hrvata. Sve u zadnji čas, a što se može?', kazala je Zlata Stjepić.

Gužva je i u zadarskim uredima, zatrpanima gomilama papira. 'Iznenadio me ovaj broj. Ja sam predviđao oko 20, 20-ak tisuća zahtjeva. Eto, prešli smo 40.000', kazao je Željko Letinić, pročelnik UO za provedbu dokumenata Zadarske županije.

>>
Ministarstvo: Sutra uklanjanje bespravne gradnje na Silbi

U Šibeniku je zbog navale čak nestalo taksenih marki! No, ministrica upozorava. '30. lipanj je zadnji datum. Ako nema biljega, neka se predaju zahtjevi i bez biljega. Biljege će dostaviti naknadno. Može se predati poštom', kazala je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

A mnogi, po preporuci, prilažu i zahtjev bez propisanih dokumenata.'Bez dokumentacije sam predala zahtjev, a naknadno ide dokumentacija, kad bude vrijeme', kazala je Natalija. Pejo je sve potrebno predao još početkom godine. Sada čeka rješenje o legalizaciji i zbraja trošak. 'Kod geodeta, kod arhitekta, mene je koštalo 3.000 eura', kazao je.

Najskuplje bi moglo stajati one koji ne iskoriste priliku do nedjelje. 'Moguće je legalizirati izvan građevinskog područja, ali moguće je legalizirati situacije za koje se ne mogu dobiti dozvolu', kazala je Taritaš. A onima koji ilegalno ostanu izvan područja za gradnju, preostat će - samo rušenje.

Zbog nelegalne gradnje, bageri Ministarstva su na otoku Silbi danas rušili. Ministrica kaže da je riječ o čistoj devastaciji prostora. Investitor je gradio izvan građevinske zone nakon ortofoto snimke, u travnju je inspekcija donijela rješenje o rušenju, no on se oglušio i nastavio gradnju. Bageri će na Jadranu biti do 30. lipnja, a posla će imati i na jesen jer bespravnim graditeljima upozorenja, očito, nisu dovoljna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene