Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lažni Sanader je Viktor Zahtila, aktivist 'Iskoraka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osoba kojoj se Davor Butković obratio s 'Dragi Ivo', misleći da komunicira s premijerom, zapravo je Viktor Zahtila, aktivist gay udruge Iskorak.

On je još jučer izašao u javnost i rekao kako je intervju zapravo dao on, a sve je, kaže, počelo kao šala, kada je uredniku i autoru članka Davoru Butkoviću poslao sms čestitku za Novu godinu, nakon koje ga je ovaj zamijenio za premijera i zamolio intervju.

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić na konferenciji za novinare - 5 Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić dao intervju, komentirao i izbore u Hrvatskoj: "Ja mogu glasati" Vladimir Putin Više od 200 milijuna pregleda Putin otkrio zašto je pristao na intervju s američkim novinarom: "To je zbog želje mnogih ljudi kod nas i u svijetu"

Mladić je, kaže, pristao iz znatiželje jer je mislio da se radi o šali i zanimalo ga je dokle će stvar ići, a kaže da je bio šokiran kada je vidio da je intervju objavljen.

Odgovori i pitanja upućeni su, inaće, preko e-maila.

Podsjetimo, Jutarnji list ispričao se premijeru Ivi Sanaderu i čitateljima zbog objavljenog navodnog intervjua s premijerom, za koji je Vlada priopćila da je u cijelosti izmišljen.

- Jutarnji list provodi punu istragu o tome kako je došlo do upada u elektronsku komunikaciju prilikom nastanka intervjua s premijerom Ivom Sanaderom, stoji u očitovanju Jutarnjeg lista.

- Iako u autentičnost objavljenog intervjua nismo imali razloga posumnjati, ispričavamo se čitateljima i predsjedniku Vlade, navodi uredništvo Jutarnjeg lista.

Ured za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske priopćio je da je "intervju koji je s naslovom 'Srpski radikali razlog više da uđemo u NATO' objavljen u Jutarnjem listu br. 3468 od 9. veljače 2008. godine na 4. stranici u cijelosti izmišljen".

- Predsjednik Vlade Ivo Sanader nije dao intervju uredniku Jutarnjeg lista Davoru Butkoviću niti je posljednjih dana imao bilo kakvih kontakata s njim, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Urednik, koji je navodno obavio razgovor s premijerom, tvrdi kako je intervju dogovaran putem sms-poruka, nakon čega su premijeru pitanja poslana putem elektronske pošte, a Butković je uskoro dobio i odgovore. 

Duka: Butković pokazao neopreznost i neprofesionalnost 

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka ocijenio je neopreznim i neprofesionalnim slučaj lažnog intervjua novinara Jutarnjeg lista Davora Butkovića s premijerom Ivo Sanaderom.

'Davor Butković se pokazao neopreznim i nasjeo je na zamku. Pokazao je neprofesionalnost, a neprofesionalnosti se ne može odreći ni uredništvo koje je trebalo provjeriti tako ozbiljnu stvar kao što je intervju s premijerom', kazao je Zdenko Duka.

Dodao je i kako je moguće da su konkurentske novine postavile zamku Davoru Butkoviću, što je, kaže, još jedan element koji pokazuje naše novinarstvo u lošem svjetlu.

Predsjednik HND-a je ocijenio da profesionalna novinarska etika očito postaje ključni problem novinarstva te dodao kako i bitka za ekskluzivu ima granice.

Zato smatra da bi profesionalnu etiku trebalo rješavati na
učinkovitiji način - putem Vijeća za medije, kao tripartitnog tijela, što je HND predlagao i dosad, u razgovorima s predstavnicima javnosti i civilnih udruga, s predstavnicima Vlade RH i vlasnicima novina.

Na taj način bi se, kaže Duka, nakladnici osjećali suodgovornijima za kršenje novinarske etike.

Predsjednik HND-a je ocijenio kako se pokazalo i da prevelika bliskost u novinarskom poslu, u konkretnom slučaju Davora Butkovića s premijerom, nije dobra. Potrebna je normalna novinarska distanca i da je ona postojala, kolega sigurno ne bi napravio lažni intervju, jer bi na drugačiji način kontaktirao s premijerom, smatra Duka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene