Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj dužničkom ropstvu?

Ministar ima rješenje za prezadužene - EVO koje promjene predlaže!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
318 tisuća građana je u blokadi. Mnogi od njih u problemima su se našli nakon dizanja kredita.

84 milijarde kuna. Toliko zajedno duguju građani, obrtnici i poduzetnici. Sami građani gotovo pola - 40 milijardi. Ministar financija kaže da je stanje alarmantno. Rješenje nudi novim zakonom o kamatama i prijedlogom da se svima onima u dužničkom ropstvu zamijeni način otplate kredita pa da najprije plaćaju glavnicu, a tek onda kamate.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Problem 'švicarca' ZATRAŽENA OCJENA USTAVNOSTI 'To je rovovski način ratovanja' Slika nije dostupna Krediti u 'švicarcima' Lalovac razočaran nevoljkošću banaka: 'U šest mjeseci ponudile su samo neke opće floskule'

Udruga Franak Vladi: Proglasite moratorij na ovrhe jedine nekretnine!

318 tisuća građana je u blokadi. Mnogi od njih u problemima su se našli nakon dizanja kredita.

'Ovo nije život kada duguju 40 milijardi kuna i kada od nas očekuju da im pomognemo i zbog toga moramo ići svim instrumentima', rekao je okupljenima u Saboru, novi ministar financija, Boris Lalovac.

Aljoša je jedan od brojnih građana koji se bori s otplatom kredita u švicarcima. 'Rata nam je narasla negdje za 2500 kn i normalno da nam je smanjena kvaliteta života', kazao je Aljoša Bosnar, član udruge Franak.

Rast valute, visoka kamatna stopa i zatezne kamate mnoge su dovele u začarani krug dugovanja. Ministar financija za njih predlaže: 'da se prvo zatvara glavnica, a poslije ostali troškovi i zatezne kamate'.

'Samo mi recite da li bi vi po tom principu išli na to da kamate ne plaća, a glavnicu plaća? Pa kakav će tretman imati taj dug za kamate. To je jedan novi financijski izraz koji će Hrvatska patentirati', rekao je saborski zastupnik Ivan Šuker.

Imate kredit? Ministarstvo objasnilo što će biti s vašim kamatama

Iz udruge banaka tvrde kako je to suprotno europskoj praksi.

'To nitko nema jer je normalna praksa da se uplaćuje neosigurano, manje osigurano i na kraju osigurano. Podržavaju li banke takav prijedlog? Ne podržavaju jer je neuobičajen', kazao je Zoran Bohaček, predsjednik Hrvatske udruge banaka.

'Ako posudite 10 jabuka i 6 krušaka, sasvim je svejedno dali ćete vraćati prvo kruške ili jabuke, na kraju tako i tako nitko nikom ništa neće oprostiti nego ćemo morati vraćati i jedno i drugo', objašnjava Bosnar.

Ako ministrov prijedlog o zamjeni redoslijeda otplate u konačnici naiđe na odobravanje, postat će dio konačne verzije zakona o kamatama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene