Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udruga Franak se ne slaže

Imate kredit? Ministarstvo objasnilo što će biti s vašim kamatama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 1. siječnja na snagu su stupile neke izmjene u Zakonu o potrošačkom kreditiranju. Ministarstvo financija objavilo je tumačenje tih izmjena koje Udruga Franak naziva - protupravnim.

Izmjene Zakona o Potrošačkom kreditiranju, koje su stupile na snagu s prvim danom ove godine, nalažu da 'za sve postojeće ugovore o kreditu sklopljene do stupanja na snagu ZID Zakona, u kojima nisu definirani parametri i njihove uzročno posljedične veze, vjerovnik mora do stupanja na snagu ZID Zakona definirati parametar temeljem čije promjene će vršiti promjenu kamatne stope i to jednu od sljedećih varijabli: referentnu kamatnu stopu (EURIBOR, LIBOR), NRS, prinos na Trezorske zapise Ministarstva financija, prosječnu kamatnu stopu na depozite građana u odnosnoj valuti.'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ustupak bankarima Udruga Franak iznenađena 'naglim obratom u Saboru' Slika nije dostupna Spor oko novog zakona Pročitajte osam odgovora udruge Franak hrvatskim bankarima

Kako bi se izbjegla pogrešna tumačenja, Ministarstvo financija danas je dalo svoje tumačenje ovih izmjena Zakona.

Ministarstvo pojašnjava kako da vjerovnici nisu u obvezi postići dogovor sa svakim pojedinim dužnikom oko izbora parametra i utvrđivanja fiksnog dijela kamatne stope te zaključivati pojedinačne dodatke ugovorima o kreditu u kojima će biti ugovoreni elementi na temelju kojih se izračunava promjenjiva kamatna stopa.

Udruga Franak upozorava građane: Provjerite svoje ugovore o kreditima

Vjerovnici su ovlašteni samostalno definirati parametar promjenjivosti promjenjive kamatne stope izborom između Zakonom definiranih i taksativno navedenih parametara te utvrditi fiksni dio kamatne stope i o istome izvijestiti dužnike. Izbor između Zakonom propisanih parametara te ovisnost promjene kamatne stope isključivo o promjeni izabranog parametra, jamči transparentnost objema ugovornim stranama, stoji u tumačenju Ministarstva.

Udruga Franak: 'Tumačenje Ministarstva je protupravno'

Na ovo tumačenje brzo je reagirala i Udruga Franak koja ga smatra protupravnim. 'Svojim tumačenjem Ministarstvo financija dalo je zeleno svjetlo bankama u njihovim nezakonitim radnjama, i to odobravanjem samovoljnog određivanja fiksne marže na temelju zatečenih kamata koje su nezakonito povećavane tijekom nekoliko godina. Na taj način banke određuju fiksne marže koje su veće nego što je bila ukupna početna kamata', stoji u otvorenom pismu Udruge Franak.

Zbrajanjem fiksne marže i vrijednosti promjenjivog parametra na početku otplate kredita mora se dobiti početna kamata, a ako to nije moguće, onda je fiksna marža nezakonita – jer je neprimjenjiva u trenutku ugovaranja kredita, smatraju u Udruzi.

'Nevjerojatno je da Ministarstvo financija nakon nekoliko mjeseci borbe za vladavinu prava odjednom zagovara pravnu nesigurnost dužnika s kojima su banke nezakonito ugovorile kamate te omogućuje bankama da u budućnosti ostvare nove ekstra profite na temelju potpuno nepredvidivih kretanja promjenjivih parametara koji su u ovome trenutku na povijesnom minimumu. Takav potez Ministarstva financija Udruga Franak smatra izdajom vladavine prava i izdajom građana Republike Hrvatske s kojima su banke ugovorile nezakonite kamate'dodaju u svom otvorenom pismu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene