Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi financiranja stranaka

Lalić: Sramim se što sam građanin ove zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči donošenja Zakona o financiranju političkih kampanja Transparency International organizirao je okrugli stol o problematici financiranja stranaka.

I nedavni skandali još su jednom pokazali da to područje nije dovoljno regulirano, a na okrugli stol nije došao nitko iz HDZ-a. Profesori s Fakulteta političkih znanosti poručuju da je potrebno u potpunosti ukinuti anonimne donacije, javno objaviti sve financijske podatke vezane za kampanje, ali i uvesti Agenciju koja će sve to nadzirati.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto, ilustracija Izbori u srijedu 17. travnja Počinju teći rokovi za sastavljanje lista i prikupljanje potpisa: Evo i koliko će trajati predizborna kampanja Davorko Vidović uoči izbora Novo okrupnjavanje na ljevici: "Hrvatska živi znatno ispod razine svojih mogućnost"

Novi zakon predlaže strože uvjete i veće sankcije, no iz Državnog izbornog povjerenstva već sada kažu da neće moći brzo provjeravati financijske podatke jer nisu ekipirani. 'Ključno što trebamo napraviti u Hrvatskoj jest da se pokuša ići u jednom pravcu stvaranja Regulatorne agencije za političke financije', kaže Zdravko Petak s Fakulteta političkih znanosti.

Urediti područje financiranja političkih stranaka

'Ova poplava skandala koja se u Hrvatskoj pojavila definitivno pokazuje, da imamo dovoljno vremena i dovoljno loših primjera da shvatimo zbog čega sve treba što je moguće preciznije, i što je moguće bolje urediti područje financiranja političkih stranaka', smatra Antun Zorislav Petrović iz Transparency Internationala Hrvatska.

'Što ćemo mi napraviti da se nama opet ne dogodi situacija iz 2007., a onda dvije do tri godine nakon toga imamo ostavke, imamo pjevače koji dijele sa premijerima pola-pola novca, kao i sa svojim menadžerima, sve te gnjusobe možete pročitati, ja se sramim kao građanin ove zemlje', zaključio je Dražen Lalić, profesor s Fakulteta političkih znanosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene