Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori za EU parlament

Laburisti očekuju osvajanje dva mjesta u EP-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar očekuje da će njegova stranka na predstojećim izborima osvojiti dva mandata u Europskom parlamentu (EP), a u pogledu političke scene u Hrvatskoj poručuje da su laburisti spremni preuzeti odgovornost i vjeruje da će nakon parlamentarnih izbora participirati u vlasti.

Na izborima za EP očekujemo potvrdu statusa u Parlamentu, a ankete pokazuju i daju nam pravo "tražiti i drugi mandat", rekao je u izjavi novinarima nakon prve konvencije stranke održane u dvorani "Globus" na Zagrebačkom velesajmu Dragutin Lesar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'To su prave "papazjanije"!' LABURISTI PROTIV JEZIKA SABORSKIH PROPISA 'Koristimo termine koje nitko ne razumije' Slika nije dostupna Otišla polovica članova? Zagrebački Laburisti masovno napuštaju stranku; Tireli: 'Nema dokaza o prelasku Čačiću'

Smatra da će u kampanji za EU parlament, kako je krenulo, "očito biti tučnjave". "U nju se mi nećemo miješati, vodit ćemo svoju kampanju, govoriti o svojim programima i predstaviti svoje kandidate", rekao je.

Lesar je na konvenciji iskazao spremnost laburista na preuzimanje odgovornosti, a u izjavi je dodao kako to znači spremnost na participiranje u izvršnoj vlasti s onim partnerima koji prihvate uporišne točke programa njihove stranke.

"Mi smo sada ojačana stranka, s daleko većim brojem kadrovskog potencijala, i preuzimamo odgovornost, sada kao oporbena parlamentarna stranka, a vjerujem nakon parlamentarnih izbora i stranka koja će participirati u vlasti", rekao je.

Pred Hrvatskom je najduža izborna kampanja ikad - trajat će rekordnih 47 dana

Na upit novinara odbacio je mogućnost koaliranja s HDZ-om jer, kako je rekao, takav zaokret u politici kod laburista doista nije moguć.

Nositelj liste za EU izbore Nikola Vuljanić ističe da što više građana treba shvatiti važnost izbora zastupnika u EP.

"Pojedini zastupnik svojim angažmanom može utjecati na rezolucije koje život znače. Jedan dio građana je to shvatio, ali još uvijek premalen, zahvaljujući vladi koja ništa nije napravila u tome da angažira i vas medije da objasnite važnost i način funkcioniranja Europskog parlamenta", rekao je te ponovio i osnovnu poruku s današnje konvencije - laburisti nisu za Europu kapitala, već Europu ravnopravnih građana, naroda i regija.

Predsjednik Savjeta stranke Berto Šalaj na konvenciji je predstavio Deklaraciju o Europskoj uniji, a u izjavi novinarima istaknuo je da se njome želi kreirati nova ljevica u Hrvatskoj.

"Jasno je da je sadašnja nazovi ljevica potrošena, ona je napustila socijaldemokratske pozicije. Jedna kombinacija sudioničke demokracije s većom ulogom građana, i novog gospodarskog modela u kojem će rad imati prednost pred kapitalom, ideja je nove ljevice koja se još stvara i treba biti još jača da bi utjecala na političke proces u Hrvatskoj", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene