Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kupili skuplje

Odustali od jeftinije ponude: Ovo su terenci na koje je MUP potrošio 73 milijuna kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ranko Ostojić danas je prokomentirao nabavu skupljih terenaca za svoje ministarstvo i rekao kako Toyote možda jesu skuplje od Mitsubishija, ali da je 'trebalo voditi računa o traženim specifikacijama'.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić prokomentirao je nabavu skupljih terenaca za službene potrebe svog ministarstva. Podsjetimo, umjesto Mitsubishi Pajera izabrali su Toyota Land Cruisere će biti skuplje za 31 milijun kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija STRUČNI LJUDI I LOPOVSKI SUSTAV Ranko Ostojić o svom iskustvu iz splitske bolnice: ''Ne čudim se što je Matijanić umro'' Ranko Ostojić OŠTRE KRITIKE Ranko Ostojić: "Na okupljanje paravojske na Trgu bana Jelačića država nije reagirala. Umjesto policije, afere otkrivaju novinari"

Radi se o 132 terenca. Da su se uzimali Mitsubishiji, to bi državni proračun opteretilo za 41,6 milijuna kuna, ovako, kupnjom Toyota, državni proračun bit će opterećen za 72,9 milijuna kuna.

>> Podjela proračunskog novca: Kome ide više, a kome manje?

Ministar Ostojić rekao je danas kako se na taj potez nije odlučilo ministarstvo nego Ured za javnu nabavu i to po specifikaciji MUP-a. 'Mi tu odluku ne provodimo niti poništavamo', rekao je Ostojić.

A što kaže na činjenicu da su i stručnjaci rekli kako se moglo proći jeftinije? 'Uvijek smo mogli proći jeftinije, možda smo mogli uzet i auto koji ja vozim, terenac Kiu ili slično. Radi se o tome da morate zadovoljiti specifikaciju koja je tražena', kaže ministar.

Dodajmo još i da se u DORH-u trenutno nalazi prijava za nezakonitu javnu nabavu.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova stigla je reakcija na interes javnosti vezan uz ovu temu.

'Državni ured za središnju javnu nabavu (u daljnjem tekstu:Državni ured) proveo je postupak javne nabave motornih vozila putem operativnog leasinga prema tehničkim specifikacijama korisnika Ministarstva unutarnjih poslova. Na natječaj su pristigle tri ponude te je Državni ured sve tri ocijenio valjanim. Odlukom o odabiru od 20. lipnja 2013. godine Državni ured je kao najpovoljniju odabrao ponudu ponuditelja Mercedes-Benz Leasing d.o.o. Zagreb u okviru koje su bila ponuđena vozila Mitsubishi Pajero 3.2. DI-D . Međutim, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u žalbenom je postupku poništila tu odluku i izrazila pravno shvaćanje da odabrana ponuda, kao i ponuda drugorangiranog ponuditelja nisu u skladu s dokumentacijom za nadmetanje.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave svoje je rješenje donijela sukladno mišljenju tijela koje smatra mjerodavnim – a to je Zavod za prometno-tehnička vještačenja Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Državni je ured za središnju javnu nabavu, morao je uvažiti takvo pravno shvaćanje nadređenog žalbenog tijela. Stoga je Odlukom o odabiru od 05. studenog 2013. godine odabrao jedinu preostalu ponudu zajednice ponuditelja Hypo Alpe-Adria Leasing d.o.o., OTP Leasing d.d. Unicredit Leasing Croatia d.o.o, Erste i Steiermarkische S-Leasing d.o.o.

Protiv navedene Odluke o odabiru ostali ponuditelji uložili su žalbu te je u tijeku žalbeni postupak pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave.

Napominjemo da se niti jedan od ponuditelja nije žalio na natječajnu dokumentaciju niti ukazivao da se radi o neprimjerenom tehničkom zahtjevu niti o zahtjevu koji bi ga tržišno diskriminirao.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene