Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 2014. godinu

Podjela proračunskog novca: Kome ide više, a kome manje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je predstavila prijedlog proračuna za sljedeću godinu prema kojemu bi deficit skočio na 17,5 milijardi kuna.

Ministrica socijalne politke i mladih novom proračunskom planu ne gleda u zube. 'On je takav kakav je, on je odraz naše stvarnosti', kazala je Milanka Opačić. A stvarnost je takva da će dogodine minus u državnoj blagajni narasti na gotovo 17, 5 milijardi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nisu se dogovorili Opačić: Neke stavke proračuna moraju se još smanjiti Slika nije dostupna O rebalansu proračuna Pusić: Nije trenutak za kavgu među partnerima

'Bit će dovoljno novca jer ono što smo bili u nekakvom manjku, bili smo za socijalne naknade, jer se u zadnjih godinu dana više od 10 ljudi, novih socijalnih slučajeva se pojavilo u gospodarstvu. To se riješilo iz nekih drugih resora, tu postoji uvijek velika solidarnost. Zadnje što bismo dirali, to su socijalne naknade', kazala je Opačić.

Rezanje budžeta osjetit će i ministarstvo regionalnog razvoja. Potpredsjednik Grčić krivca vidi u krizi građevinskog sektora. 'Male tvrtke koje dobivaju poslove na našim natječajima jednostavno iz dana u dan imaju više problema, propadaju neke od njih i tako projekti ostaju nedovršeni', kazao je Branko Grčić, ministar regionalng razvoja i fondova EU.

>> Slijedi prijelomna godina za državni proračun: Evo što je Linićev plan

Više novca osigurat će se za graditeljstvo, a najvažnije je čim prije provesti zahtjeve za legalizaciju, kojih je 820.000. Prvi put se izdvaja 5 milijuna kuna za energetsku učinkovitost, odnosno postavljanje fasada, te 3 milijuna kuna za stanove za najam.

Mi se nalazimo u projektu e-dozvola, ali ovo što ja govorim o projektima POS-a, mi smo pametno i racionalno to planirali, tako da ni jedan od tih projekata neće biti stavljen sa strane, nego će ići dalje', kazala je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Obrana će dobiti manje. Moderniziraju se avioni, tenkovi i helikopteri, ali sve više vojnika povlači se iz mirovnih misija. Linićevim rezanjem nisu oduševljeni. 'Nama je problem kada isplaniramo sva sredstva, kad dođe netko pa kaže da radi deficita u državi to morate korigirat, ali nećemo se dati. Mi smo kao pčelice, vrlo smo vrijedni tamo, skupljamo svaku kunu i puno smo uštedjeli', kazao je ministar obrane Ante Kotromanović.

Najveći priljev novca osjetit će Linićevo ministarstvo, čak 11 milijardi kuna više. U grupu onih kojima ide manje novca spada i sektor zdravlja, koji bi trebao uštedjeti kroz sanaciju bolnica. Masterplan počinje krajem ove godine. 'Ima desetak bolnica koje su bile usko grlo, i bilo je ugroženo pružanje zdravstvene zaštite i očekujem da napokon to počne funkcionirati', kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Zdravstvo je, uz mirovine, najveći potrošač svakog, pa i proračuna za 2014.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene