442451
442451
442451
442451
442451

HOĆE LI HSS OPET S HDZ-om? 'Ako smo toliki mazohisti, dat ćemo im još jednu priliku'

  • , 06.07.2016., 08:52
  • Autor:
  • komentara

Sutra se sastaje Glavni odbor HSS koji će donijeti konačnu odluku o tome s kime će ići na izbore.

 
 
 
 
Krešo Beljak (Foto: Pixsell, arhiva)
Krešo Beljak (Foto: Pixsell, arhiva)

Do prijevremenih parlamentarnih izbora ostalo je tek nešto više od dva mjeseca, a iskustvo s kraja prošle godine poučilo nas je da ni SDP ni HDZ ne mogu samo formirati Vladu. Ovaj put bi prikupljanje saborske većine moglo biti još kompliciranije budući da je Most, koji je prošle godine stao uz HDZ, ovaj put najavio kako neće ni kakve koalicije ni s HDZ-om ni s SDP-om.

Tako je u fokus došao HSS, dugo zanemarivana stranka koja se našla gurnuta po strani. No sada, novi predsjednik stranke Krešo Beljak, siguran je da će njegova stranka igrati bitnu ulogu na ovogodišnjim izborima. Dapače, i sebe vidi kao člana vlade.

Iako je najavio kako će njegova stranka sutra donijeti odluku hoće li u predizbornu koaliciju s lijevima ili s desnima, u intervjuu koji je Beljak dao za Globus jasno je na koju stranu ipak naginju.

'Mi do 2008. s HDZ-om nikad nismo bili u koaliciji. tad je bila prva koalicija i nakon toga počinje urušavanje stranke. To je priča koju pričaju protivnici HDZ-a, da HDZ jede svoje partnere. Mi smo očigledan primjer toga', rekao je Beljak koji ipak ne želi prejudicirati ishod sastanka Glavnog odbora stranke koji se sastaje sutra.

S HDZ-om u koaliciji njegovoj stranci nisu cvale ruže, drži Beljak. 'U trenutku kada 2008. i 2009. mi kažemo da ne odustajemo od ZERP-a , Sanader kaže kako o tome neće odlučivati HSS. Unatoč tome, mi ostajemo u koaliciji. Za takvu situaciju nije kriv Sanader nego mi sami. Isto je bilo i s neradnom nedjeljom', rekao je Beljak.

Što se pak SDP-ove Vlade tiče , za nju ima puno ljepše riječi. To je bila relativno uspješna Vlada. Napravili su se pozitivni pomaci, a te pomake sada osjećamo. To je sigurno rezultat rada te vlade. Ono što se događalo poslije Milanovića je katastrofa', kaže Beljak.

No, ima li šanse da se vjetar promjeni i da se ipak priklone HDZ-u?

'Svaka ljubav ima granica. Ako smo mi toliki mazohisti, ako je Glavni odbor toliko mazohistički nastrojen, onda ćemo im dati još jednu priliku', kaže Beljak za Globus i dodaje kako ne želi nikome nametati svoje mišljenje.

Beljak kaže i kako će, pomaci li stranka na izborima, podnijeti ostavku na svoju poziciju. Točnije, ako HSS ne osvoji bar tri mandata. Inače, sebe vidi u Vladi, a kaže i kako neće surađivati ni s kime tko ne može prihvatiti njihov aktivan doprinos u sektoru poljoprivrede.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se