454703
454703
454703
454703
454703

SLAVONIJA DOBIVA JEDINSTVEN KREMATORIJ? Grad Osijek čeka sredstva iz Europe

  • , 24.10.2016., 22:27
  • Autor:
  • komentara

Velebno osječko zdanje imalo bi i jedinstvenu Dvoranu sjećanja. "Ondje biste za života mogli ostaviti svoje podatke u obliku multimedije, obratiti se svojim budućim pokoljenjima i svim građanima", ustvrdio je Saša Ljubojević, direktor UKOP-a.

 
 
 
 
 
EU novcem do krematorija (Video: Dnevnik Nove TV)
EU novcem do krematorija (Video: Dnevnik Nove TV)

Troškovi pogreba u Hrvatskoj penju se i na nekoliko desetaka tisuća kuna. Od klasičnog pogreba upola je jeftinije kremiranje. Ipak, samo 15-ak posto pogreba u Hrvatskoj obavi se na taj način. Razlog - nema krematorija.

Osim hrvatske metropole, nijedan drugi grad nema krematorij. Namjerava ga izgraditi Grad Osijek, i to novcem iz europskih fondova.

Razgovarali smo s Osječankom Vericom Miličević, čijem je pokojnom suprugu želja bila da ga kremiraju. Da bi mu je ispunili, morali su u Zagreb. "Problem je što se dugo čeka, a i taj transport do Zagreba. Bilo bi sigurno jeftinije i pristupačnije, i mislim da bi se više ljudi odlučilo za to", kazala je Miličević. No, čak i s prijevozom do Zagreba, kremiranje je jeftinije u odnosu na klasičan pogreb.

"Jedan klasičan pogreb u Osijeku dođe oko 7 i pol tisuća kuna, a kremacija s odvozom u Zagreb košta oko 5 i pol tisuća. I kad bi krematorij bio u Osijeku to bi bilo oko 4 tisuće kuna jeftinije", rekao je Domagoj Bužonja, voditelj trgovine pogrebnom opremom.

Novcem iz europskih fondova Osijek namjerava izgraditi krematorij. "Projektna cijena krematorija po ovom idejnom rješenju je 55 milijuna kuna. Pokušat ćemo ga prijaviti na Urbanu aglomeraciju, naravno u suradnji s Gradom Osijekom", kaže Saša Ljubojević, direktor UKOP-a, gradske tvrtke za pogrebne usluge.

Velebno osječko zdanje imalo bi i jedinstvenu Dvoranu sjećanja. "Ondje biste za života mogli ostaviti svoje podatke u obliku multimedije, obratiti se svojim budućim pokoljenjima i svim građanima", ustvrdio je Ljubojević.

Kako je trend kremiranja u Europi u porastu, Osječani vjeruju u isplativost krematorija. "Znamo da ovdje prema istoku od Zagreba nema krematorija, a da ga ima u Pečuhu i Novom Sadu, pa to može biti i svojevrsno tržište", kazao je Ivica Vrkić, osječki gradonačelnik. Ovaj projekt i građani podupiru.

Na pitanje kada će krematorij biti otvoren, osječki gradonačelnik odgovara: "Ja predlažem da to bude gotovo, tamo, da ja budem prvi...(smijeh), da s mojim pepelom se otvori... (smijeh)". Stigne li u Osijek europski novac, izgradnja će biti najmanji problem.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se