Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se karta više

Kreću blagdanske gužve: Vozite odmorni i strpljivi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prometne gužve uoči Uskrsa već su počele. Na autobusnim i željezničkim kolodvorima traži se karta više. Svi žele blagdane provesti s obiteljima.

Policija je stoga objavila savjete vozačima, a pripremaju i povećan broj djelatnika za kontrolu prometa. Promet se pomno nadgleda i u Hrvatskom autoklubu, kako bi ovi blagdani prošli sa što manje stresa.

Pročitajte i ovo Uskrsna jaja najveći kršćanski blagdan Slavi se Uskrs: Znate li zašto je svake godine na drugi datum? Turisti - 1 Ugostitelji trljaju ruke Prvi test za turističku sezonu: Samo u jednom danu sletjet će 25 zrakoplova

>> Po autocesti Zagreb-Split jurio 258 na sat!

Pojačan je promet na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A3 Bregana-Lipovac, a na dionicama gdje su radovi mogući su zastoji, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).



Za sav promet zatvorena je državna cesta D 217 Grabovac - Ličko Petrovo Selo. Teretnim vozilima privremeno je dopušten promet Ličkom magistralom kroz Plitvice, a prijevoz opasnih tvari, cisterni i eksplozivnih tvari preusmjeren je cestama: Otočac-Špilnik-Borje-Prijeboj-GP Ličko Petrovo Selo.

Na zagrebačkoj obilaznici (A3) vozi se otežano od čvora Buzin do čvora Lučko samo jednom stranom kolnika. Pojačan je ulaz osobnih vozila na graničnim prijelazima Bregana i Macelj, a izlaz na Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu i Bajakovu. Teretni je promet pojačan na Bregani, Maclju i Bajakovu. Trajekti i katamarani plove prema plovidbenom redu.

Dvodnevne gužve

Gužve se najviše očekuju danas poslijepodne i sutra ujutro kada mnogi nakon radnog tjedna odlaze prema svojim destinacijama, a naravno i u ponedjeljak kada se očekuje povratak. U slučaju bilo kakavog zastoja djelatnici Hrvatskog autokluba u susradnji s policijom obavijestit će vozače tako da će na vrijeme moći razmisliti o alterantivnim pravcima.

Najgušći promet svakako će biti na autocestama. Studenti, gastarbajteri, a i nešto turista Uskrs će poželjeti provesti na ovim destinacijama, točnije na tisuće putnika. Točan broj znat će se nakon Uskrsa. Provjerili smo situaciju na kolodvorima i tamo smo tijekom dana zatekli popriličnu gužvu.

Srce će mnogima zaigrati ovih dana. Blagdani su prilika za povratak kući iz dalekog kraja. Autobusni kolodvor zbog toga je prepun, a za prtljagu se traži mjesto više. 'Puno je putnika, puno studenata, svega. Cilj nam je da stignu sigurno svojim kućama', rekao je vozač Milan Petranović.

'Putnici se ne trebaju brinuti, bit će dovoljno kapaciteta'

Studentica Marija jedna je od mnogobrojnih putnika. Ona danas dolazi iz Zagreba u rodni Zadar. 'Sad idem doma malo da se odmorim, na maminu spizu pa onda ponovno za Zagreb', rekla je Marija. 'Gužve su zapravo već počele, ali onda sam bila mudra pa sam kupila kartu ranije da uhvatim mjesto, da budem sigurna da će biti mjesta', dodala je.

Najveće gužve očekuju se na autocestama, a policija savjetuje da na put krenete odmorni i strpljivi 'Putnici se ne moraju brinuti jer će prijevoznici dati dovoljno kapaciteta da se prevezu', rekao je Miroslav Iveković iz Autobusnog kolodvora Zagreb. Na zagrebačkom željezničkom kolodvoru redovi na blagajnama. Najviše prema domaćim destinacijama. 'S obzirom da sam danas slobodan pa bi išao ranije kod obitelji. Između ostalog pokušavam izbjeći gužve', rekao je Mario Letinčić.

Putujte odmorni i strpljivi!

'Mislim da nema više mjesta jer bila sam na autobusnom kolodvoru i nema karata do četiri sata. Sada sam došla tu provjeriti', rekla je Martina Rogić. Blagdanske gužve Hrvatskim željeznicama nisu iznenađenje već uobičajena slika svake godine.

'Uvijek tijekom produljenih blagdanskih vikenda HŽ putnički prijevoz uvodi dodatne vagone prema najfrekventnijim relacijama. Tako je i ove godine. Dodatni vagoni prema Zagrebu, Splitu , Rijeci, Osijeku, Vinkovcima, i Čakovcu', rekla je Mihaela Tomurad Sušac iz HŽ-a.

Lijepo vrijeme i dobro raspoloženje imat će svi ako se poslušaju savjeti koje je objavila policija. 'Preporučujemo vozačima prvo da krenu odmorni, da vode računa uvijek da se može dogoditi neko iznenađenje, neki sudar i tako dalje i da budu strpljivi', rekao je Franjo Janković, pomoćnik načelnika za kontrolu prelsaka državne granice.

A strpljenja će najviše trebati jer prava slika blagdanskog prometa tek se očekuje, ponajviše na autocestama i državnim cestama, graničnim prijelazima. Manjka putnika neće biti ni u trajektnim i zračnim lukama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene