Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor premijerke

Kosor: Poštovat ćemo odluku Haškog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški sud naložio je da se dokumenti zamrznu, a premijerka kaže da će poštovati tu odluku.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da će Hrvatska poštovati odluku Sudskog vijeća Haaškog suda koji je jučer subpoenom naredio da se prekine pretraživanje dokumenata i računala oduzetih u nedavnoj policijskoj akciji protiv članova braniteljskog tima generala Gotovine. 'Mi ćemo poštovati odluke Suda. Radi se o akciji koja je uslijedila na temelju administrativne istrage koju je odredio tzv. task force i odlučio da treba ne samo razgovarati s nekolicinom ljudi, nego i pretražiti njihove stanove', kazala je Kosor novinarima prilikom sudjelovanja u akciji prodaje božićnih drvaca u sklopu Caritasove akcije 'Za 1000 radosti' na Cvjetnom trgu. Predsjednica Vlade podsjetila je da je pronađeno više od 10.000 različitih dokumenata, od kojih neki nose oznake tajne i vojne tajne. To govori, dodala je, da su to dokumenti koji nisu mogli biti na nekom drugom mjestu osim u državnim arhivima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Karamarko zadovoljan 'Ni haški tužitelj neće imati razloga reći da ne surađujemo' Slika nije dostupna Nisu potrebni Topnički dnevnici: Vlada nastavlja potragu

>> Nalog Haaga: Zamrznuti zaplijenjeni materijal

'Svakako da ćemo odluku poštovati, ali se ponekad nalazimo u neobičnoj situaciji da se s jedne strane od Hrvatske traži da pronađe određene dokumente, a s druge strane postaje upitan način na koji se oni traže. Mislim da ćemo ubrzo doći do točke kada ćemo moći reći da smo apsolutno sve napravili što smo mogli i pronašli što smo mogli i sasvim sigurno objasniti tijek dokumenata', rekla je premijerka Kosor. Odbila je komentare da je 'Vlada nešto muljala'. 'To nije točno. Mi pokušavamo prije svega zbog Hrvatske, koja želi biti pravna država, saznati što je bilo s tim dokumentima. Mislim da na to imamo pravo', istaknula je predsjednica Vlade Jadranka Kosor te ocijenila da je suradnja s Haaškim sudom u okviru Ustavnog zakona o suradnji.

'Prema izvješću Savjeta o suradnji sa Sudom, koji je jučer imao sastanak, sve institucije koje su istragu provele učinile su to u okvirima hrvatskih zakona', kazala je Kosor. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene