Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2. Obljetnica potresa

Tomašević: "Zadnji je trenutak da se svi trgnu, pogotovo institucije. Bit će tragedija da ti novci ne budu potrošeni"

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare osvrnuo se na drugu obljetnicu potresa te istaknuo kako više nema alibija da obnova privatnih zgrada ne počne.

Tomašević se na početku konferencije za medije osvrnuo na potres i smrt Anamarije Carević (15), koja je u njemu stradala.

"Nismo zadovoljni s obnovom privatnih zgrada, zadnji je trenutak da se svi trgnu, pogotovo institucije", rekao je Tomašević.

"Imamo novog ministra graditeljstva, a još uvijek čekamo novog ravnatelja Fonda", dodao je.

U dvije godine je Grad s nula kuna prijavljenih projekata došao do više od milijarde kuna ugovorenih projekata. "Očekujem da će porasti iznos koji ćemo dobiti iz Fonda solidarnosti", rekao je gradonačelnik.

"Na Gradu Zagrebu je da pomogne u obnovi privatnih zgrada, ali naša odgovornost je obnova javnih zgrada, to jest povlačenje novca iz Fonda solidarnosti", rekao je i istaknuo kako se sredstva EU-a ne mogu koristiti za obnovu privatnih zgrada, samo javnih.

Kaže da je iz Fonda potrošeno 250 milijuna kuna, a očekuje se da to u lipnju bude pola milijarde kuna uloženih u obnovu javnih zgrada. Tomašević ističe kako su dogovoreni projekti u vrijednosti milijardu kuna.

Pročitajte i ovo Dvije godine od zagrebačkog potresa Gotovo nikakvog pomaka VIDEO Dvije godine od zagrebačkog potresa: Strah i užas pretvorili su se u beskonačno čekanje na obnovu

Nova vlast zatekla više od 700 nepregledanih objekata

"Ovih dana je 13 obitelji smješteno u gradske stanove", kazao je te dodao kako će se ostale obitelji koje su predale zahtjev smještati idućih mjeseci kako se gradski stanovi budu oslobađali.

Gradonačelnik ističe kako im je cilj olakšati i ubrzati procedure potrebne za realiziranje obnove. Kaže kako je nova vlast zatekla više od 700 objekata koji nisu uopće bili pregledani i napomenuo da su uveli mobilne timove koji samo obilaze oštećene zgrade.

"Da bi olakšali proceduru, posudili smo zaposlenike ministarstvu i Fondu kako bi se što brže realizirali postupci", kaže Tomašević.

Pročitajte i ovo Petrinjci upozoravaju na sporu obnovu - 2 Stiglo još jedno proljeće Petrinjci nisu zadovoljni, jer obnova ide jako sporo: ''Mislim da ćemo dočekati još najmanje 20 proljeća''

Nema više nikakvog alibija

Grad Zagreb je raspisao tri poziva za dodjelu pomoći građanima, a odobrili su nešto više od 1800 zahtjeva, rekao je. Za obnovu nije potrošeno niti milijun kuna iz proračuna jer obnove nije bilo. Ove godine je u proračunu 160 milijuna kuna.

"Bit će tragedija da ti novci ne budu potrošeni. Nema više nikakvog alibija da obnova privatnih zgrada ne krene. Svima ponestaje strpljenja. Moraju se vidjeti rezultati", istaknuo je.

"Program cjelovite obnove je vizija za idućih nekoliko desetaka godina", kaže Tomašević.

Naglasio je kako očekuje da obnova počne u travnju, kako su najavili iz Fonda. Najavio je i da će u utorak biti predstavljen program obnove povijesne jezgre Zagreba.

"Ako se ne obnovi gradska jezgra, grad je izgubio dušu", rekao je.

Zavod za zaštitu spomenika i prirode dobio je novu pročelnicu Lanu Križaj, najavio je. Od nje očekuju reorganizaciju Zavoda.

Pročitajte i ovo Petrinjci upozoravaju na sporu obnovu - 2 Stiglo još jedno proljeće Petrinjci nisu zadovoljni, jer obnova ide jako sporo: ''Mislim da ćemo dočekati još najmanje 20 proljeća''

Istaknuo je kako su se u devet mjeseci, otkad je Možemo na vlasti, promijenili ministar graditeljstva i ravnatelj Fonda. "Treba što prije dovesti novog ravnatelja, netko mora preuzeti odgovornost", kaže Tomašević.

Dvije godine od potresa

Točno su dvije godine otkad je Zagreb zatresao potres jačine 5,5 po Richteru. Život je izgubila 15-godišnja djevojka, a dio grada je uništen. No, ni nakon 730 dana nema puno pomaka. Donose se rješenja, ali o brzini obnove dovoljno svjedoči činjenica da do danas nisu isplaćene ni naknade za hitne intervencije, a tek je protekle subote, 19. ožujka, počelo rušenje uništene zgrade u Petrinjskoj ulici 25 u središtu Zagreba. Postupak javne nabave za radove uklanjanja zgrade proveden je tek u siječnju ove godine.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević ''SRAMOTNA LJAGA'' Zašto je Tomašević Bandićevoj udovici prepustio grobna mjesta na Mirogoju? Grad objasnio potez koji je mnoge ostavio u čudu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od utorka Ministar Ćorić najavio niže cijene goriva: "Vjerujem da će ovaj tjedan donijeti zadovoljstvo svima"

Još nije počela ni nekonstrukcijska obnova na zelenim zgradama, na kojima treba popraviti pročelja, dimnjake i slično. Iako su rješenja davno donesena. Sve to predstavlja opasnost i za stanare i prolaznike.

Više o obljetnici zagrebačkog potresa pročitajte OVDJE

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene