455485
455485
455485
455485
455485

KONAČNO PRVI – Proizvodnja koja u Hrvatskoj bilježi rast od 377 %!

  • , 31.10.2016., 17:14
  • Autor:
  • komentara

Nevjerojatan porast od 377 posto, bilježi hrvatska poljoprivreda. Riječ je, naime, o površini na kojoj se hrana uzgaja na ekološki način.

 
 
 
 
Rast ekohektara (Video: Dnevnik Nove TV)
Rast ekohektara (Video: Dnevnik Nove TV)

Hrvatska bilježi najveći rast hektara eko poljoprivrede među 28 članica EU, a i broj eko proizvođača se u protekle tri godine udvostručio.

Proizvođači znaju zašto eko. ''Nema nikakvih otrova, nema nikakvih pesticida, sve su biljni pripravci, od hranjiva do zaštite bilja, to je naš stil života koji prenosimo i drugima'', rekla je Ana Čorković, eko proizvođačica.

Hrvatska je po broju hektara narasla 377 posto u pet godina - sa 16, na 76 tisuća hektara. No eko uzgajivači požalili su se na sajmu u Zagrebu kako ih muči puno papirologije. ''Morate pisati dnevnik proizvodnje i svaki dan sjediti od pola sata do sata, i pisati to. Mislim da će puno ljudi radi toga odustati, radi te administracije'', ističe eko proizvođač Senad Hujić.

Nije lako doći ni do eko oznake. ''Markica je važna, jer znači da je proizvod certificiran, da je provjeren od institucija i da je prošao razne analize na pesticide, i na druge dodatke u proizvodu'', kaže Čorković.

Vodič je za kupce, i služi za razlikovanje od ostalih domaćih proizvoda. U usporedbi s konvencionalnim poljoprivrednim proizvodima, oni ekološki u pravilu postižu i daleko veću cijenu i zato ne čudi da je ekološka poljoprivreda, primamljivija mladima kojima ona osigurava veći dohodak.

''Mladi su ti koji se mogu baviti tim intenzivnim kulturama i mogu postići dodatnu vrijednost preradom'', rekao je Jan Marinac iz Udruga mladih poljoprivrednika.

U Hrvatskoj je oko 3 200 eko poljoprivrednika. Sudeći po rastu eko hektara, moglo bi ih biti i više.

Kupujete li eko proizvode?

glasova
glasova
glasova

Ukupno glasova: 453

Pogledaj sve ankete

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se