445222
445222
445222
445222
445222

ON NI NE POMIŠLJA NA ODLAZAK S RAVNICE 'Svi se boje raditi jer nema tu 8 sati pa kući'

  • , 02.08.2016., 07:09
  • Autor:
  • komentara

Ima samo 18 godina, a Marko Kuba s ocem se brine o 250 jutara zemlje, sedam konja i bikovima. Živi u selu Jakšić nedaleko od Požege, i za razliku od brojnih vršnjaka od tamo ni ne pomišlja otići. Iako su počeli ljetni praznici, za maturanta Marka nema promjene - radni dan počinje mu u pet ujutro - u štali, a zatim na polju.

 
 
 
 
Budućnost sela i poljoprivrede (Video: Dnevnik Nove TV)
Budućnost sela i poljoprivrede (Video: Dnevnik Nove TV)

Na slavonskoj ravnici je od malena. Iza tek punoljetnog Marka Kube desetljeće je rada u polju. 'Sa 7 godina sam počeo baš s tatom raditi, tad me ostavio samog s traktorom', kaže nam Marko.

Maturant požeške poljoprivredno-prehrambene škole s ocem brine o više od 250 jutara zemlje - duhanu, pšenici, kukuruzu.

'Radeći jedva dočekam praznike da mi ne smeta škola. Ne vuče mene more. Bio sam na moru tri puta i svaki put sam jedva čekao da se vratim kući', kaže Marko.

U svom Jakšiću kraj Požege, kaže, ima sve. Jedan je od rijetkih mladih ljudi koji budućnost vidi u poljoprivredi.

'Svi se boje raditi, zato što poljoprivreda traži 0-24. U sezoni se nekad radi po 20 sati u traktoru. Tu nema 8 sati pa kući', kaže.

A najteže je kada uložen rad uništi - priroda. Štetu od nevremena još zbrajaju.

'Nama je puno uništilo. Ne znamo hoćemo li imati što brati ili ništa. Uglavnom zarade nema te godine, radiš cijelu godinu za badava', pojašnjava nam.

Njegov radni dan počinje u pet ujutro. Uz poljoprivredu - Markova obitelj brine i o sedam konja. Usprkos svim problemima, sa slavonske zemlje nikad neće otići.

'U grad ne bih nikad otišao. Za selo sam vezan, na selu sam odrastao', kaže Marko koji će na selu i ostati.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se