Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogao bi u zatvor

'Komandir Šamil' optužen za poticanje na terorizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv trogirskog 'komandira Šamila'.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu zbog kaznenog djela javnog poticanja na terorizam protiv Damira Mamića iz Trogira, koji je na društvenoj mreži, s potpisom 'komandir Šamil', početkom godine objavio video pozivajući na terorizam u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba Ivica Todorić mora naći novog vještaka Državno odvjetništvo dobilo rok u kojem mora dopuniti optužnicu u slučaju Agrokor

Snimka u kojoj odjeven u maskirnu odoru poziva na napade, objavljena je samo tjedan dana nakon eksplozije bombi u zapadnom dijelu glavnog grada.

>> Komandir Šamil: Napade u Zagrebu izvršio je pokret otpora!

Iako je optuženi Mamić prilikom ispitivanja u siječnju ove godine rekao kako nije mislio ništa ozbiljno tom svojom snimkom, po Kaznenom zakonu mu može biti izrečena zatvorska kazna u trajanju od jedne do deset godina.

U optužnici, u kojoj se ne navodi njegov identitet, kaže se kako je 11. siječnja na svom Facebook profilu postavio video koji je snimio u svom domu s nakanom uznemirenja građana RH i ozbiljnog narušavanja njezinih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura.

Pozvao je članove grupe i sve koji prate rad grupe na napade na objekte Specijalne policije, posebno u području Zagreba i baze u Lučkom, potom na policijske postaje, sve objekte i javne ustanove, pogotovo na kojima se vijori zastava EU, na željezničke pruge i cestovne komunikacije, mostove na autoputovima, napade na bankare i zlatare, pripadnike 'šiptarske' i druge mafije, krupne kapitaliste i sve građane blagonaklone kapitalizmu, Bruxellesu, Europskoj uniji i NATO paktu, navodi se u optužnici.

Optuženi se Mamić tereti da je pozvao na oružane akcije u duhu partizanskih odreda i grupa, kao što su akcije iz ljeta 1941. godine, doznaje se u Državnom odvjetništvu.

Snimku 'komandira Šamila' nepoznata je osoba 13. siječnja u poslijepodnevnim satima objavila na You Tubeu, nakon čega su dijelove snimke prenijeli razni mediji. Već sutradan je Damir Mamić bio uhićen. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene