Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Mislava Bage

Mali će biti veliki – nakon sljedećih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoran Milanović i Tomislav Karamarko složili su dva bloka. I lijevi i desni i misle da će preskočiti 34 posto pa s propalim glasovima dobiti vlast. No neće to biti baš tako kako su zamislili, a i daleko su izbori, još je do njih godinu i pol.

Ali sudeći prema posljednjem Crobarometru NOVE TV, prvi put testirane stranke pokazuju nešto zanimljivo. Ni lijevi ni desni savez bez malih stranaka neće moći ostati ili ući u Banske dvore.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

Mali poput OraH-a, Saveza za Hrvatsku ili Gabrićeva pokreta i na kraju izborne noći mogu s 3 zastupnika biti prevažni jednom ili drugom bloku. No ne treba se tomu čuditi, pa sjetimo se jednog zastupnika koji je Sanadera stajao jednog ministarstva i Vesne Škare Ožbolt.

A kako su mali posljednjih mjeseci postali veliki? Pa na ljevici oni su birači laburista i Oraha, ali i dijelom Gabrićeva pokreta. Birači su to koji su, sada ja jasno, imali velika očekivanja od Kukuriku koalicije, a sada su razočarani. Birači koji su možda i nerealno očekivali brzo i više. Ali uzrok je i politika koja je podcijenila stanje u zemlji i sebe precijenila.

Zoran Milanović je svojim načinom i stilom najvećim dijelom stvorio te birače. Pa i on je indirektno stvorio ORaH. A možda će sutra morati s njima sklapati savez. No i Holy i Gabrić i Šišljagić moraju samo paziti da ih sve ovo ne ponese da će i s nekoliko postotaka biti presudni: Predaleko su izbori da se ne bi „prekombinirali“, a onda ih birači kaznili.

'Voljela bih da ORaH aktivira ljude koji su zgađeni politikom'

 

Karamarko je pak na desnici igrom na drugove i drugarice postigao zapravo – veliko ništa. On je misleći otvarati ideološki rat i dalje zacementiran, sklapa saveze sa strankama i strančicama – gradi kompoziciju. A onda mu se iznenada stvorio ne samo Savez za Hrvatsku veći i koketiranje Željke Markić s tim savezom: naravno da njezin uspjeh na referendumu ne treba odmah smatrati mirazom za izbore. Ali zasigurno za to desno biračko tijelo ona je reprezentniji lider od Karamarka.

Milanović i Karamarko svojim su ponašanjem i politikama stvorili stranke i osobe na političkoj sceni bez kojih ni jedan ni drugi neće moći opstati ni na vlasti ni u svojim strankama.

Jasno je jedno, onaj koji 2015. ne sastavi Vladu bit će smijenjen u svojoj stranci. A one male stranke koje će ući u vlast teško da ce preživjeti duže od jednog mandata. Hrvatsko iskustvo koalicija govori da s malim strankama ne možeš na vlast. A kad male stranke dođu na vlast, brzo ih veliki pojedu. Primjera ima dosta: treba li govoriti da je HSLS nestao. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene