Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOLUMNA BRANIMIRA VIDMAROVIĆA

U odnosima s Rusijom naš je politički vrh malo odvojen od realnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Davor Ivo Stier danas je boravio u posjetu Moskvi, gdje je razgovarao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Kako navodi služba za odnose sa javnošću ruskog ministarstva vanjskih poslova, sastanak je dogovoren još za vrijeme susreta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s ministrom Sergejem Lavrovom na konferenciji za sigurnost u Münchenu.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Strane će poglavito razgovarati o pitanjima političkog dijaloga, poboljšanja investicijske klime i kulturnih odnosa. U planu je zasebna tema o međunarodnim problemima u Jugoistočnoj Europi te detaljna analiza hrvatsko-ruskih gospodarskih odnosa. Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova dodaje da se planira i susret ministra Davora Ive Stiera sa predsjednikom Odjela za vanjske crkvene veze Moskovskog patrijarhata RPC-a, mitropolitom Ilarionom.

Posjet Stiera privlači pažnju

Uzimajući u obzir da je pred kraj prošle godine naš politički vrh kritizirao i prozivao Rusiju (predsjednica u intervjuu za časopis Defense News; premijer u posjetu Ukrajini), posjet Stiera privlači pažnju.

Postoji li kakva veza sa Agrokorom? O njemu se razgovaralo. Kronološki, veleposlanik Rusije Anvar Azimov stav o Agrokoru ozvučio je sedam dana prije početka konferencije u Münchenu, što znači da je poticaj za Stierov dolazak u Moskvu svakako postojao. No, ako je Agrokor bio faktor u pripremi susreta, inicijativa je svakako stigla sa hrvatske strane (da nije bilo "lex Agrokora" i hibridne nacionalizacije, to bi bio običan predmet spora između privatne kompanije i njenih kreditora). Očekivano, Lavrov je rekao da su ruske banke zainteresirane za oporavak koncerna – što je logično s obzirom na približno jednu milijardu eura ukupnih kredita koje su ruske banke izdale Agrokoru.

Jedna od misija ministra Stiera bila razjašnjavanje sumnji da uprava Agrokora i Vlada "guraju" ruske banke na stranu. Sudeći po svemu, problem je zasada saniran – Stier je izrazio zadovoljstvo što "ruska strana dobro razumije što hrvatska vlada čini u svrhu stabilizacije tog koncerna“.

Počinje nova faza

Po riječima ruske strane, susret je posvećen 25. godišnjici uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Rusije dok je Stier naglasio da u odnosima između Zagreba i Moskve "počinje nova faza". Je li to doista tako?

U odnosima sa Rusijom, naš političko-diplomatski vrh je malo odvojen od realnosti. Suprotno zapadnom političkom smjeru, o kojem stalno možemo čuti, puno hrvatskih poduzetnika žele poslovati sa Rusijom a već postojeće kompanije ne žele da im poslovanje pada zbog problema u politici (Kremlj ima naviku primjenjivati državni pritisak na strane kompanije koje posluju u Rusiji a sa čijim domicilnim državama postoje problemi).

Ne zaboravimo naravno i turizam. Daleko od toga da je udio ruskih turista velik, ali za zemlju koja primarno ovisi o turizmu, svako noćenje je važno. U Hrvatskoj postoje snažni proruski gospodarski lobiji i grupe interesa koji su vrlo bliski vladajućoj eliti. Dakle, jesu li ti krugovi sugerirali iskorak? Nećemo pogriješiti ako pretpostavimo da jesu. Ako se rusko-hrvatski odnosi zakotrljaju u dobrom smjeru, neki lobisti i konzultanti će sigurno dobiti i nagradu (od koga, to je druga tema).

Po pitanju politike i geopolitike, Hrvatska diplomacija se našla u neugodnoj situaciji kada treba dobiti "i ovce i novce“, odnosno istovremeno izgledati uredno pred Bruxellesom i NATO-m, i sa Moskvom riješiti sva problematična pitanja. Problem sankcija i politike EU i NATO prema Rusiji još uvijek je vrlo aktualan.
Unatoč lijepim riječima, teško da će ovaj sastanak otvoriti neko fascinantno novo poglavlje u odnosima sa Rusijom.

Hrvatska za Rusiju nije važna

Kao prvo, Hrvatska za Rusiju nije važna – Kremlj ima puno zanimljivijih područja gdje se može progurati nekakva agendu, niti smo mi dovoljno veliki da nas se smatra potencijalnim lobistom Rusije u EU. Kao drugo, mi nemamo jasnu diplomatsku i političku strategiju za Rusiju i ne znamo kako promicati naše interesa tamo. Zasad ovaj susret viši liči na improvizaciju s ciljem spašavanja interesa nekih krupnih ljudi nego planirani diplomatski poduhvat prestrojavanja odnosa.

Kao treće, izjave predsjednice i premijera i dalje lebde političkim eterom. Stier je imao nezahvalan zadatak ignoriranja tih "neugodnosti", no ako odnosi doista kane zakoračiti u novu fazu, predsjednica ili premijer morat će se kad-tad sastati sa ruskim vrhom i iznijeti neke mekše stavove. Koliko je hrvatski, snažno prozapadni vrh spreman na to?

Inače, izvan reflektora medija, odnosi između Hrvatske i Rusije dosta aktivni: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske često provodi radne sastanke sa kolegama iz ruskog ministarstva, vrhovni sudovi dvaju zemalja razmjenjuju mišljenja o različitim pravnim pitanjima. Takvih primjera je podosta.
Hrvatska može profitirati od dobrog dijaloga sa Moskvom i ekonomski i politički. Ako Vlada strahuje od negativnog ruskog utjecaja, nije li bolje držati Moskvu pokraj sebe, na udaljenosti sa koje se sve može bolje vidjeti?

Uzimajući to u obzir, treba za kraj reći da su ikakvi susreti bolji od nikakvih. Uzgred rečeno, u objavi susreta na stranicama Ministarstva vanjskih poslova Rusije nigdje u tekstu se ne koristi izraz "Balkan", već Jugoistočna Europa. Je li to ruski kompliment našoj Vladi? Vidjet ćemo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene