Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela bitka

Euforija u Westinu: 'Bolje novi izbori nego još godinu dana ove nesposobne Vlade!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović službeno je predstavila svoj Izborni program "Za bolju Hrvatsku".

12:12 - 'Otvorit ću snažan dijalog s ovom i svakom budućom vladom te društvenim institucijama, a posebno s građanima s kojima namjeravam biti u neposrednom kontaktu svakodnevno', rekla je Kolinda Grabar Kitarović

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Parlamentarni izbori HDZ-ovci odgovorili Milanoviću: "E, to je sad ozbiljan problem" Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Poručuje kako neće biti predsjdnica ni jedne poltiičke stranke ni predsjednica na daljinski upravljač.

12:10 - Peta točka programa predsjedničke kandidatkinje je vanjska politika i diplomacija za ugled Hrvatske. 'Moramo obnoviti strateška partnerstva s našim saveznicima, repozicionirati se i jačati naše pozicije u okvirima EU i NATO-a', rekla je Kolinda.

'Moramo rješavati sva otvorena pitanja sa susjedima. Dostala je bila metenja pod tepih', kaže ona.

Naglašava da će zagovarati rješavanje otvorenih pitanja, posebno pitanje nestalih, politiku čistih računa s posebnim naglaskom na hrvatskih nacionalni interes u koji spada i definiranje granice na Dunavu.

12:05 - Četvrta točka programa je vladavina prava i pravna stabilnost Hrvatske. Kolinda Grabar Kitarović inzistira na nultoj stopa tolerancije prema korupciji. 'Svi dijelovi društva se s tim moraju uhvatiti u koštac', kaže ona.

12:02 - Treća točka programa je nacionalna sigurnost i obrana. 'Pravi jamac sigurnosti su dobro uvježbane snage sigurnosti. Ulaganje u daljnju modernizaciju vojnih snaga također je jedan od prioriteta', kaže Kolinda.

'Moderna Hrvatska stvorena je u Domovinskom ratu koji su na svojim leđima pod vodstvom Franje Tuđmana iznijeli hrvatski branitelji. Vratit ću i zaštiti dignitet branitelja i Domovinskog rata.

Hrvatske branitelje pozivam da svojim znanjem, sposobnostima i iskustvom pomognu u gospodarskom oporavku zemlje.

Rehabilitirat ću i vratiti dostojanstvo generalima umirovljenim 2000. godine', kaže Grabar Kitarović.

11:55 - Druga točka programa je socijalna stabilnost za život dostojan život ljudi. 'Ne prihvaćam da danas u Hrvatskoj ijedno dijete može biti gladno. To je nedopustivo', kaže Grabar Kitarović te dodaje da će se zalagati za provođenje demografske obnove.

'Zalagat ću se za usklađivanje mirovina s rastom plaća', dodaje.

'Borit ću se protiv administrativnog pristupa, svi smo isti, a ne socijalne kategorije svatko zaslužuje poštovanje', kaže predsjednička kandidatkinja.

11:51 - 'Poticat ću umrežavanje malog i srednjeg poduzetništva. Dat ću snažnu potporu mladim hrvatskim istraživačima i jačanje međunarodnog ugleda hrvatske znanosti, istraživanja i obrazovanja. Podupirat ću reforme obrazovnog sustava koji moraju biti u funkciji gospodarskog rasta', kaže Kolinda o prvoj točki svog programa.

11:47- Naglašava da je protiv monetizacije autocesta. 'Ako Vlada nije u stanju riješiti to pitanje, neka daju ostavku. Autoceste moraju ostati u rukama Hrvatske', kaže.

11:45 - 'Moj prvi potez bit će sazivanje sjednice Vlade, zbog lošeg socijalnog i gospodarskog stanja. Da je Ivo Josipović odlučan i neovisan predsjednik, zagrmio bi i žurno zatražio sjednicu Vlade i opoziv pa i pod cijenu novih izbora. Bolje i novi izbori nego još godinu dana ove nesposobne Vlade.

Moramo stvoriti povoljne uvijete za razvoj gospodarstva u cilju otvaranja novih radnih mjesta.

Neću se libiti udariti šakom o stol niti prozvati bilo kojeg ministra. Osobno ću, ako bude trebalo, ići u posjet lokalnim dužnosnicima koji blokiraju gospodarska ulaganja, kazala je i dodala da će smanjiti Ured predsjednika, ali pojačati onaj dio koji će brinuti o gospodarstvu i pomagati građanima da iskoriste fondove EU.

Činjenica da ova Vlada nije uspjela izvući novac iz fondova, ravna je pronevjeri tog novca, zaključila je. ', rekla s govornice predsjednička kandidatkinja.

11.35 - 'Koji ćete potez Ive Josipovića pamtiti nakon njegovog mandata?', upitala je Kolinda Grabar Kitarović punu dvoranu, a na pitanje je kao odgovor dobila smijeh, kojim su prisutni očito ismijali predsjednika.

 'Možemo i moramo bolje. Za razliku od aktualnog predsjednika i njegove vlade koji su podijelili hrvatsko društvo, obvezujem se da ću okupljati sve građane zemlje. Samo zajedno možemo na novom hrvatskom zajedništvu izgraditi bolju i uspješniju Hrvatsku', kaže Kolinda.

'Ne trebaju nam novi temelji, oni su ukorijenjeni u Domovinskom ratu', dodaje.

11:30 - Na početku, Grabar Kitarović rekla je da je razlog zbog kojeg se kandidirala teško gospodarsko, socijalno i sveukupno stanje u državi. 'Hrvatska ide u krivom smjeru', kaže predsjednička kandidatkinja.

'Dosta je pesimizma i malodušja. Treba nam novo hrvatsko zajedništvo, nove ideje, optimizam i gospodarski rast', dodaje

'Neću dopustiti novi egzodus iz Hrvatske!', odlučna je Grabar Kitarović.

11:14 - Nakon himne, uslijedila je minutra šutnje herojima Domovinskog rata i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

11:10 - Kolinda Grabar Kitarović stigla je na predstavljanje uz pjesmu "Do pobjede".

11:00 - Predstavljanje programa vodi Oliver Mlakar.

10:50 - Kandidatkinja za hrvatsku predsjednicu Kolinda Grabar Kitarović javnost od 11sati upoznaje s glavnim smjernicama svoga Izbornog programa.

Ona tvrdi da će nakon pobjede na predsjedničkim izborima zatražiti da premijer Zoran Milanović raspusti Vladu.

'Ova je Vlada iluzionistička, a zbog tog iluzionizma cijela država pati'

Predstavljanje programa uživo prenosi se na njezinim internetskim stranicama, a možete ga pratiti i na portalu Dnevnik.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene