Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljeni rezultati istraživanja

Koliko Hrvata konzumira drogu, duhan i alkohol?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati prvog istraživanja o uporabi sredstava ovisnosti u Hrvatskoj, provedenog od svibnja do kolovoza prošle godine na 4756 ispitanika u dobi od 15 do 64 godina, predstavljeno je danas javnosti u Institutu Ivo Pilar.

Teme istraživanja bile su: prevalencije uzimanja legalnih droga (duhan, alkohol, lijekovi); prevalencije uzimanja ilegalnih droga; stavovi i mišljenja o drogama i politici vezanoj uz droge te relevantna obilježja ispitanika.

Rezultati istraživanja, koje je predstavila voditeljica projekta Renata Glavak Tkalić, pokazali su da je u vrijeme istraživanja duhan pušilo 36,3 posto ispitanika, dok je životna prevalencija pušenja duhana bila 57,5 posto. U zadnjih mjesec dana neko alkoholno piće konzumiralo je 60,8 posto ispitanika. Alkohol je četiri ili više puta tjedno pilo 9,3 posto ispitanika, dok se 1,1 posto ispitanika svakodnevno opijalo (konzumiralo 6 ili više pića zaredom). Lijekove za smirenje (sedative ili trankvilizatore) barem jednom u životu konzumiralo je u 24,9 posto ispitanika, a u mjesecu koji je prethodio istraživanju 11,1 posto.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora

>> Prvi slučaj u kojem su Hrvati glavni organizatori krijumčarenja kokaina

Barem jednom u životu neku ilegalnu drogu konzumiralo je 16 posto ispitanika. Najčešće korištena ilegalna droga bila je kanabis (marihuana ili hašiš), koju je bar jednom u životu konzumiralo 15,6 posto ispitanika, dok su životne prevalencije uzimanja ostalih ilegalnih droga znatno niže: amfetamini (2,6 posto, ecstasy (2,5 posto), kokain (2,3 posto), LSD (1,4 posto) i heroin (0,4 posto). Barem jednom u mjesecu koji je prethodio istraživanju neku ilegalnu drogu konzumiralo je 3,2 posto ispitanika, najčešće kanabis (2,9 posto) a ostale ilegalne droge do 0,3 posto.

Što se stavova o drogama, ovisnicima i politici vezanoj uz doge tiče, 66,8 posto ispitanika se ne slaže da bi ljudima trebalo biti dozvoljeno uzimanje kanabisa, a 18,3 posto smatra da bi. Da ne treba biti dozvoljeno uzimanje heroina smatra 94,5 posto ispitanika.

Iako ispitanici većinom procjenjuju da su droge u Republici Hrvatskoj prilično dostupne ili dostupne u velikoj mjeri (72,8 posto), njih 55,4 posto iskazuje kako njima osobno droge nimalo nisu dostupne. Među ispitanicima u dobi od 15 do 64 godine, njih 34,1 posto navelo je da im je u Hrvatskoj ponuđena droga, dok je među mlađim ispitanicima (između 15 i 34 godine) taj broj bio još veći 53,2 posto.

Voditeljica projekta Renata Glavak Tkalić je rekla da je u istraživanju korišten upitnik European Model Questionnaire (EMQ) koji se standardno koristi u nacionalnim studijama ovisnosti, čime je osigurana međunarodna usporedivost epidemiološkog stanja u području zlouporabe sredstava ovisnosti u Republici Hrvatskoj.

Istraživanja uporabe droga u općoj populaciji provedeno je u okviru znanstveno-istraživačkog projekta pod nazivom 'Zlouporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske'. Na inicijativu Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, proveo ga je Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, a sufinancirali su ga Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH i Ministarstvo zdravlja.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene