Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove brige za vlast

Koliko će koštati vojni rok? Ovo su prve brojke: "Ljude ne možete s takvim plaćama zadržati u sustavu"

Aktualno Galerija Koliko stoji obavezni vojni rok? - 5 Koliko stoji obavezni vojni rok? - 5 Foto: DNEVNIK.hr Koliko stoji obavezni vojni rok? - 4 Koliko stoji obavezni vojni rok? - 4 Foto: DNEVNIK.hr Koliko stoji obavezni vojni rok? - 3 Koliko stoji obavezni vojni rok? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Koliko stoji obavezni vojni rok? - 2 Koliko stoji obavezni vojni rok? - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Koliko stoji obavezni vojni rok? - 1 Galerija 1/6 >>
Mogućnost povratka obveznog vojnog roka sa sobom će donijeti i mnoge nove brige. Gdje vojsku smjestiti, tko će vojnike obučavati i koliko će sve to stajati. Dnevnik Nove TV donosi prve brojke.

Nekad se u vojsku moralo i na 4 godine. No, s vermenom se vojni rok sve više skraćivao. 2008. kada je zamrznut trajao je 6 mjeseci. Danas dobrovoljna obuka traje 8 tjedana, a koliko bi trajao obvezni vojni rok još nije odlučeno.

"Tri mjeseca, mi smatramo da ne bi smio biti manji. To je isto pitanje koje bi trebalo duže raspraviti, možda uzori drugih zemaljakoliko imaju dugo služenje vojnog roka. Po osam mjeseci, devet mjeseci, godinu", pojasnio je general Marinko Krešić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora

Trajanje će svakako ovisiti o proračunu, a nužnih stavki nije malo.

"Pitanje je kolike su naše tehničke i materijalne mogućnosti kad govorimo o tome govorim o vojarnama, o infrastrukturnim zahtjevima za prijem tolikog broja vojnika. Osim toga pitanje je imamo li materijalno-tehnička sredstva koja su nam potrebna za izvođenje obuke", rekao je Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu.

"Zato što su vojarne predane gradovima, neke su vojarne devastirane, ali što je najbitnije i što ni Ivan Anušić ne govori, devastiran je dočasnički i časnički kadar. Mi nemamo sada dočasnika koji bi radili s tom mladom vojskom", tvrdi Stipo Mlinarić, član saborskog Odbora za obranu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 4 Obratio se medijima Plenković o vojnom roku: "Mislite da su Ukrajinci prije 2013. gledali na vojsku kao danas? Svima se optika mijenja"

Procijene su da bi na godinu vojsku trebalo služiti oko 17.000 mladih muškaraca.

"Cijela ta priča, već je davno bila procijena, prije nekih 6, 7 godina je iznosila tada od 500 do 700 milijuna kuna, dakle sad taj broj s obzirom na sve promjene koje su uslijedile i korekcije cijena, sad taj broj zasigurno treba uvećati", kaže Vidović.

Novih projekcija još nema, ali neke brojke se ipak naziru.

Prije svega trebat će obnoviti smještajne kapacitete što je svakako velika stavka čiji se iznos trenutačno još ne može procijeniti.

Svaki novi krevet s opremom stoji oko 500 eura. Osnovna odora za svakoga vojnika stoji oko 1050 eura. Dodatni komplet stoji još oko 750 eura po vojniku.

Dobrovoljni ročnici trenutačno dobivaju i 700 eura neto za svaki mjesec završene obuke, a hoće li i kakve benefite imati i oni koji vojni rok budu morali služiti još se ne zna. Da služenje vojnog roka ne bi smjela biti samo prisila smatra i predsjednik Generalskog zbora.

"Moguće je nagraditi i one koji dolaze na služenje vojske pa bar minimalno da im se prizna ako jesu ta tri mjeseca staž. Da je on radio za domovinu", poručio je Krešić.

Pročitajte i ovo Prosvjed oporbe na Markovom trgu - 4 Subotnji prosvjed Oporba se priprema za veliki prosvjed: "Ugledali su se na organiziranje prosvjeda kao Vučić u Srbiji, nadam se da će im dati sendvič da ne budu gladni"

A ako je cilj da se iz najšireg mogućeg bazena regrutiraju budući profesionalni vojnici te da oni postojeći iz sustava više ne odlaze trebat će mijenjati još štošta.

"Zato što je sustav zapušten desetljećima. Minimalne plaće su imali, nisu imali pravo na stambeno zbrinjavanje. Vi takve ljude ne možete s takvim plaćama zadržati u sustavu", kaže Mlinarić Ćipe.

Plaće su trenutačno oko 900 eura. Standard zemalja članica NATO-a je barem prosječna plaća države.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene