Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obratio se medijima

Plenković o vojnom roku: "Mislite da su Ukrajinci prije 2013. gledali na vojsku kao danas? Svima se optika mijenja"

Andrej Plenković - 4
Andrej Plenković - 4 Foto: DNEVNIK.hr
Premijer Andrej Plenković komentirao je prosvjed prosvjetara, šefa DORH-a i vojni rok. Upozorio je na situaciju u Europi i podsjeto da ni mladi Ukrajinci nisu znali 2013. da bi uskoro mogli morati ratovati.

Nakon sjednice Šireg predsjedništva HDZ-a premijer Andrej Plenković obratio se medijima. Teme su bile vojni rok, prosvjed prosvjetara, novi šef DORH-a Ivan Turudić, ali i opozicijski prosvjed najavljen za subotu u 11 sati na Markovom trgu.

Premijer Andrej Plenković prvo se osvrnuo na uspjehe i neuspjehe dogovora sa sindikatima u prosvjeti.

"Danas nam je velika većina sindikata odgovorila na naš nacrt. Jedan se nije očitovao, a jedan je rekao da se neće očitovati i sada se vode konstruktivni razgovori. Temeljno načelo je da plaće rastu svima, broj dva da se pojednostavi vrlo kompleksan sustav, i treće da bude približno ista plaća za približno isti rad neovisno o tome u kojem sektoru netko bio zaposlen", rekao je premijer.

Osvrnuo se zatim na imenovanje Turudića.

"Hrvatski sabor je donio odluku i tu nema nikakvih dilema da je ta priča oko njegovog imenovanja gotova", rekao je za početak pa dodao: "Vidim da predsjednik Republike ide potpuno van svojih ovlasti."

Pročitajte i ovo U Maksimirskoj se tijekom radova urušio zid Novi incident FOTO Drama u Zagrebu: U Maksimirskoj se urušio zid

"Ako može Dobronić, može i Turudić"

Rekao je da sigurnosna provjera koja je provedena još uvijek na snazi jer traje pet godina. "Mi smo od SOA-e tražili uvid i procjenu. Ono što sam dobio je rezime važećih sigurnosnih provjera, dakle ne novu provjeru nego rezime", naglasio je pa nstavio:

"Usporedbe radi, mi smo relativno nedavno birali šefa Vrhovnog suda. Ne sjećam se da je Milanović tražio sigurnosnu provjeru šefa Vrhovnog suda Dobronića. Ne da se ne sjećam, nego nije. Ako može Dobronić, može i Turudić."

Nadalje se obrušio na predjednika i optužio ga da šuruje s oporbom.

"Milanović se već danima pretvara u oporbenog političara. Ovo kako se on ponaša je tako da bi ga trebao kritizirati bilo tko tko iole zna nešto o podjeli vlasti. Ovo što Milanović radi s oporbom je polupolitički, poluinstitucionalni udar na vladu", izjavio je.

Pročitajte i ovo Tomislav Opačak Brat saborske zastupnice Slavonski tajkun pobjegao u BiH da izbjegne zatvor: Ima niz optužnica

Ako dignemo glavu i maknemo se iz našeg dvorišta kakav svijet vidimo oko sebe?

Komentirao je i vojni rok koji je najavljen i uskoro bi trebao biti uveden.

"Vidim da svi komentiraju tu temu. Ajmo malo otvoriti oči i dignuti glavu. Ako dignemo glavu i maknemo se iz našeg dvorišta. Kakav svijet vidimo oko sebe? Svijet u kojem nuklearna sila Rusija dvije godine vrši brutalnu agresiju na nama prijateljsku Ukrajinu", poručio je pa dodao da nam ni Bliski istok na kojem bjesni rat nije daleko.

Istaknuo je moto s kojim je HDZ dobio prošle izbore, a to je sigurna Hrvatska.

"Dogovaram Bradleyje, kupovinu Rafalea, investiramo u hrvatsku vojsku, policiju. Sve je to moja poruka sigurne Hrvatske", poručio je.

"Prije četiri i pol mjeseca su bile takve tenzije na Kosovu da je skoro izbio rat između Kosova i Srbije. Ako pogledamo tenzije u drugim zemljama u našem susjedstvu, ako pogledamo prijetnje izazvane ilegalnim migracijama", istaknuo je.

Premijer je uvjeren da će biti puno mladih koji će ići na vojni rok dok sadašnji podaci pokazuju da ih je malo i uglavnom su iz Slavonije i Hrvatske.

"Mislite da su Ukrajinci prije 2013. gledali na vojsku kao danas? Svima se optika mijenja", upozorio je Plenković.

Prosvjed oporbe: "Ovo su izmišljene krize"

Osvrnuo se i na najavljeni prosvjed.

"Gledam prosvjed oporbe u subotu. U vezi čega ćeš prosvjedovati? U vezi nikad većih prosječnih, srednjih i minimalnih plaća", zapitao se premijer pa nastavio navoditi projekte koji su prošli u protekle četiri godine i dodao: "Tko je našao novce za obnovu Zagreba?"

Novinari su ga podsjetili da su i liječnici nezadovoljni plaćama.

"Svi liječnici koje znam, a znam ih jako puno su rekli da nikad nisu vijdeli veće povećanje plaća. Mnogi od njih rade i privatno pa jako dobro zarađuju", rekao je premijer.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene