Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Subotnji prosvjed

Oporba se priprema za veliki prosvjed: "Ugledali su se na organiziranje prosvjeda kao Vučić u Srbiji, nadam se da će im dati sendvič da ne budu gladni"

Aktualno Galerija Prosvjed oporbe na Markovom trgu - 4 Prosvjed oporbe na Markovom trgu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed oporbe - 3 Prosvjed oporbe - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed oporbe - 2 Prosvjed oporbe - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed oporbe - 1 Prosvjed oporbe - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Prosvjed oporbe na Markovom trgu - 1 Galerija 1/9 >>
Oporba priprema prosvjed koji će se u subotu održati na Markovu trgu. I dok poručuje kako očekuje velik odaziv građana, iz HDZ-a poručuju da su za pravo pokazivanje podrške trebali odabrati - veći prostor.

Prosvjed koji progresivni i lijevi dio oporbe organizira u subotu na Trgu svetog Marka trebao bi pokazati je li oporba uspjela iskoristiti imenovanje Ivana Turudića, odnosno reakcije na to imenovanje, u svoju korist.

I dok oporba poručuje kako očekuje velik odaziv građana, iz HDZ-a poručuju da su za pravo pokazivanje podrške trebali odabrati - veći prostor.

Ovaj put to nije pitanje za kazališne daske, nego za saborsku oporbu. Bude li uspješan, subotnji prosvjed na Markovu trgu mogao bi biti točka preokreta i dati im vjetar u leđa uoči parlamentarnih izbora. No kako se mjeri uspješan prosvjed?

"Markov trg je mjesto gdje se u Hrvatskoj donose sve političke odluke: imate Sabor, Vladu, Ustavni sud. I upravo od tamo treba poručiti dosta je i pozvati građane na izbore. A bit ćemo zadovoljni ako Markov trg i okolne ulice budu pune", rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin

"Uspješan prosvjed je prosvjed gdje građani mogu doći i reći što misle, a ja zaista očekujem da ćemo poslati gromoglasnu poruku", rekla je Sandra Benčić iz Možemo

U HDZ-u se slažu da oporba nije slučajno odabrala Markov trg, no iz drugog razloga - zbog sigurnosnih mjera i policijskih ograda, površina mu je mala i relativno ga je lako napuniti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izrazio žaljenje Pijan vozio BMW 143 na sat i ubio djevojku: Sud mu smanjio kaznu

"Evo vidite da su se neki ugledali i na organiziranje prosvjeda kao Vučić u Srbiji, pa plaćaju put, a ja se nadam da će im dati i sendvič da ne budu gladni na putu", kaže ministar obrazovanja Radovan Fuchs

"Pa mogu nam otežati i mogu konačno maknuti ogradu s Markova trga, mi bi im na tome bili izuzetno zahvalni jer su oni Markov trg pokušali oduzeti građanima", rekao je Grbin. 

Prosvjedi što mu se spremaju pod prozorom Andreja Plenkovića nimalo ne impresioniraju, baš kao ni ostali potezi oporbe.

"Hoćemo li govoriti činjenice i istinu ili ćemo izmišljati krize. To su fabricirane krize. Izbor GDO-a je zakonit i transparentan, a ekonomski, socijalni, razvojni, infrastrukturni napori naše Vlade su takvi da, uz poštovanje ranijim Vladama, ovakvih iskoraka nije bilo", rekao je premijer. 

No u oporbi i na to imaju spreman odgovor.

"Da HDZ ima podršku naroda i da je siguran u to da će dobiti izbore dao bi već sad datum izbora. Pa ajmo razgovarat i o tome, zašto HDZ ne daje datum izbora? Mi ovim prosvjedom kažemo da je dosta i da idemo na izbore, a oni ako su tako sigurni pa zašto ne raspišu izbore, hajde da i njih čujemo", rekla je Benčić. 

Pročitajte i ovo Tomislav Opačak Brat saborske zastupnice Slavonski tajkun pobjegao u BiH da izbjegne zatvor: Ima niz optužnica

No odgovor na to pitanje u ovom trenutku vjerojatno ima samo Andrej Plenković.

"Oporba se uvijek trudi biti što glasnija i što nametljivija, to je konačno i posao oporbe na neki način. Samo da li organizira nešto sa stvarno dobrim razlozima gdje ih netko razumije i slijedi ili je to, eto da samo nešto organiziraju, to ćemo tek vidjeti", dodao je Fuchs. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene