447154
447154
447154
447154
447154

Koalicija Nema prodaje za potpunu liberalizaciju konoplje

  • , 19.08.2016., 13:00
  • Autor:
  • komentara

Predstavnici koalicije Nema prodaje istaknuli su da se zalažu za za potpunu dekriminalizaciju i liberalizaciju konoplje u medicinske i rekreativne svrhe i za njezinu proizvodnju u Hrvatskoj.

 
 
 
 
Nema prodaje (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Nema prodaje (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)

Predstavnici koalicije Nema prodaje u petak su na konferenciji za novinare istaknuli da je pravo na lijek temeljno ljudsko pravo te da se zalažu za potpunu dekriminalizaciju i liberalizaciju konoplje u medicinske i rekreativne svrhe i za njezinu proizvodnju u Hrvatskoj.

Nositelj izborne liste koalicije Nema prodaje u 8. izbornoj jedinici i supredsjednik Slobodne Hrvatske Antonio Dražović te povjerenik riječkog ORaH-a i 10. na listi u 8. izbornoj jedinici Vedran Vivoda osvrnuli su se, kako su kazali, na medijske napise o povlačenju medicinskog kanabisa iz ljekarni zbog nepropisnog pakiranja, odnosno zbog nestašice lijeka, samo nekoliko mjeseci nakon što je postao dostupan na policama hrvatskih ljekarni.

Smatraju da takve situacije pogoduju farmaceutskim lobijima te se, kako bi potrebitima lijek bio uvijek dostupan, zalažu za liberalizaciju i dekriminalizaciju konoplje. Ocijenili su da Hrvatska ima veliki proizvodni potencijal, puno neobrađenog zemljišta, a unatoč tomu sirovinu uvozi uglavnom iz Kanade.

Dražović smatra apsurdnim da se teško oboljelima oduzima mogućnost liječenja. Ocijenio je da je korištenjem konoplje u medicinske svrhe moguće smanjiti bespotrebna liječenja konvencionalnom medicinom, dodavši da su neke studije dokazale da konoplja zaista pomaže oboljelima. Rekao je da ustraju da se pokrene domaća proizvodnja jer postoje resursi. Time bi se omogućilo otvaranje novih radnih mjesta i obrta, a država bi trebala jamčiti otkup sirovine, rekao je Dražović.

Vivoda je rekao da Hrvatska ima neiskorištene mogućnosti te da bi, ako iskoristi svoj proizvodni potencijal, mogla postati jedan od vodećih izvoznika konoplje za korištenje u medicinske svrhe i ne biti isključivo njen uvoznik.

Predstavnici koalicije Nema prodaje naglasili su da konoplja ima više od 100 mogućih blagodati te da ne vide razloga zašto se ne bi legalizirala, ističući da bi ta tema trebala biti na dnevnom redu prve sjednice Sabora u novom sazivu i da će se za to zalagati.

Na konferenciji je najavljen mirni prosvjed, za subotu, 20. kolovoza u 11 sati na Dragonji, na graničnom prijelazu između Hrvatske i Slovenije. Prosvjedom žele upozoriti na stradanja brojnih životinja na žilet-žici, kojom su prekinuti migracijski putovi životinja, pa su njihova stradavanja sve češća. Žica, kažu u koaliciji Nema prodaje, prolazi i kroz naseljena mjesta pa bi, smatraju, mogla stradati i djeca.

Konferencija za novinare održana je u riječkom Izbornom stožeru Koalicije Nema prodaje, koju čine Nezavisna lista Stipe Petrine, Slobodna Hrvatska, Pokret Zajedno i Održivi razvoj Hrvatske (OraH). (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se