Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Vlade

Mjere za smanjenje deficita: Trošarine na gorivo, koncesije teleoperaterima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim povećanja trošarina na gorivo, dogovoreno je i da se uvode koncesijske naknade teleoperaterima.

Vlada u četvrtak donosi odluku o smanjivanju minusa u blagajni za milijardu i 300 milijuna kuna - kako traži Europska komisija, ali i ekonomski paket reformi koje mora provesti u iduće tri godine.
Tijekom dana trajale su konzultacije u Banskim dvorima. Dogovoreno je kako se ide na povećanje trošarina na gorivo, uvode se i koncesijske naknade teleoperaterima.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda Potpisivanje Napokon regulacija Uznemiruju ih u svako doba dana i noći: "Ja sam obolio od njih, to su lešinari"

Nakon više sati u Banskim dvorima - pao je dogovor među koalicijskim partnerima. Telekomunikacijske tvrtke novim će nametom osigurati 330 milijuna kuna. Isti iznos bi se trebao osigurati i povećanjem trošarina na gorivo za 20 lipa.

Manje će država trošiti na potpore i subvencije. Ministarstvo poduzetništva ostat će bez 40 milijuna kuna.

Linić neizravno potvrdio: Rezat će se plaće radnika i šefova javnih poduzeća

'Rezat će se nešto u okviru naših subvencija po mjerama koje smo predstavili ali ćemo voditi računa o tome da se to kompenzira narednih godina s obzirom na sredstva europske unije. Tako da ako smanjite 40 a u odnosu na proteklu godinu dodate 400 onda je to puno više', rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Oko vraćanja nameta teleoperaterima, tvrdi ministar Hajdaš Dončić, Europska komisija ne bi trebala raditi probleme.

'Ni jedna mjera nije idealna svaka mjera će izazvati sekundarni efekt koji će rezultirati smanjenim brojem zapošljavanja teleoperaterima i manjim investicijama ali ponovno se vraćam na onaj dio spašavanje proračuna. Mjera koja je jednokratna', rekao je u utorak ministar.

Nova rezanja šefa oporbe ne čude. Vlada je odavno, kaže, digla ruke od gospodarstva.

Izvješće MMF-a: Nema oporavka hrvatskog gospodarstva

'S obzirom da ova Vlada nije podastrijela Europskoj uniji, Europskoj komisiji ništa iz čega bi se nadziralo da Vlada ima plan i program zapošljavanja, rasta itd i tu su problemi mi stagniramo. Mi spadamo u zemlju s deset najlošijih gospodarstava', rekao je šef HDZ-a, Tomislav Karamarko.

Proračunski minus početkom godine bio je 17 i pol milijardi kuna. Sada će biti srezan za 5 i pol milijardi kuna. Što znači da će se Hrvatska morati zadužiti za osam milijardi kuna manje. No vanjski je dug porastao s 219 milijardi na 230 milijardi kuna.

Europska komisija u lipnju će dati konačan stav o Hrvatskim mjerama. Tada počinje i trogodišnji nadzor i smanjivanje minusa u blagajni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene