Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Val vrućina

Kiše nema na vidiku, suša stvara sve veće štete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz izrazito visoke temperature Hrvatsku pogađa i suša. Mjesecima već nema kiše, a ne očekuje se ni u danima koji dolaze. Zagrebačka je županija danas proglasila elementarnu nepogodu zbog suše.

Kad sprudovi izađu na Savi znači da su vodostaji izrazito niski. Prvi je to pokazatelj da nam treba kiša. I ne samo na Savi.

Pročitajte i ovo Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave Zoran Ðuroković i Barbara Štrbac Prate slabosti sustava Zbog porasta vodostaja rijeke proglašeno izvanredno stanje, stvar spašava nova barijera: "Prije je na obrani od poplava ovdje radilo oko 500 ljudi, sad 20"

>> Proglašena elementarna nepogoda za Zagrebačku županiju

Ekstremno visoke temperature bez oborina u cijeloj su Hrvatskoj. Vodostaji Rugvica i Slavonski Šamac obaraju rekorde ikad zabilježene u mjerenju, najmanji su do sada. Za mnoge problemi tek počinju.

'S druge strane imamo pad podzemnih voda, bunara, znači imamo situacija gdje ljudi nemaju vode u bunarima pa je i problem vodoopskrbe', kaže Zoran Čavlović, iz Hrvatskih voda.

Prave kiše nije bilo punih 18 mjeseci. Pa ne čudi što je svi priželjkuju. Kratkotrajni pljuskovi neće pomoći. 'Tlo je suho, njemu treba dovoljna količina oborina da se oporavi, tek da počne otjecanje s tla prema vodotocima, tako da bi nam trebala jedna ozbiljna jesenska kiša', dodaje Čavlović.

Međutim, kiše još uvijek nema na vidiku. Kako sada stvari stoje, suho i sunčano ostaje do daljnjega. Hrvatska se nastavlja boriti s vrućim i suhim vremenom. U Puli još traju redukcije vode. Slavine na plažama doslovno skupljaju paučinu.

Neki će se rashladiti klimom. Unatoč visokim temperaturama, ne očekuje se veća potrošnja struje. Rekord je zabilježen u srpnju, ali ipak je za tri tisuće megavata manji od onog u 2010. Kolovoz spašavaju kraći dani i nešto svježije noći. A za pravi ugođaj i suhu zemlju ugodno iznenađenje bila bi još i kiša.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene