Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Erjavec o Cerarovoj izjavi

"Nema većih migracija 'jadranskom rutom'"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski šef diplomacije Karl Erjavec pokušao je rasvijetliti izjavu svog premijera Mire Cerara danu u petak na marginama summita EU-a o navodnom otvaranju jadranske rute kojom bi migranti mogli doći do Hrvatske Istre i Slovenije, a koja je začudila i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Osvrćući se na tu izjavu koju je Cerar dao novinarima prilikom neformalnog summita na Malti, gdje je u središtu bio i razgovor o srednjomediteranskoj migrantskoj ruti i kako je riješiti, rekao je da je na istarskom dijelu granice s Hrvatskom bilo vrlo malo ilegalnih prijelaza, ali da slovenska policija primjećuje kako oni koji se bave organiziranim krijumčarenjem ljudima razmišljaju i o toj trasi.

Pročitajte i ovo Miro Cerar (Foto: AFP) Rezultati izbora Oni su apsolutni gubitnici izbora u Sloveniji: U četiri godine izgubili tri četvrtine birača koji su 2014. podržali njihove stranke Karl Erjavec (Foto: AFP) Ionako je slovenska vlada u ostavci Erjavec: "Susret Plenković-Cerar je moguć, ali bolje da do njega ne dođe"

"Ne radi se o nekakvoj masovnoj migracijskoj ruti, ali naša policija bilježi organizirani kriminal koji se bavi krijumčarenjem ljudi, te traži put preko Istre", kazao je Erjavec u razgovoru za Slovensku televiziju, dodavši kako se nada da to neće poprimiti masovnije razmjere.

Cerar zabrinut potezom Austrije

Na pitanje kako to da tu pojavu ne bilježi hrvatska policija, Erjavec je rekao da ga to čudi.

"Ako kažu da o tome nemaju saznanja, to me čudi i teško mogu komentirati. Možda se radi o tome da ta pitanja Hrvatska ne želi problematizirati", kazao je Erjavec.

Cerar je prilikom dolaska na summit izrazio zabrinutost zbog poteza Austrije kojoj je Europska komisija odobrila mjeru novog tromjesečnog pojačanog nadzora granice sa Slovenijom zbog moguće nove migrantske krize i upozorio na opasnost da se u Sloveniji u slučaju novog vala stvori "hot spot" za migrante.

"Treba paziti da ruta ostane zatvorena"

Upozorio je i da dalje treba paziti da ostane zatvorena balkanska ruta.

Spomenuo je tom prigodom i interes Slovenije da ilegalni prijelazi izbjeglica Sredozemljem budu zaustavljeni jer se inače može otvoriti "jadranska ruta" kojom bi migranti dolazili u Sloveniju preko hrvatske Istre, te dodao kako je proteklih mjeseci bilo takvih pokušaja.

"Otvorila se ruta po Jadranskom moru do Istre. A to nije nešto što bi nas se izravno ticalo", rekao je Cerar.

Njegova je izjava izazvala čuđenje premijera Andreja Plenkovića koji je kazao da nema nikakvih saznanja o nekoj novoj "jadranskoj" ruti kojom bi migranti preko Istre ulazili u Sloveniju.

"Možda se radi o nekakvom nesporazumu, možda je riječ o priljevu migranata koji preko Italije dolaze u Sloveniju, ali nikakve rasprave nije bilo, niti ja kao predsjednik vlade imam bilo kakvih saznanja od sigurnosnih službi da postoji otvorena jadranska ruta, koja bi, po tome, pretpostavljala dolazak brodovima od Otrantskih vrata sve do Istre. Nismo to uočili za sada, niti sam primijetio da je premijer Cerar to rekao na sastanku", rekao je Plenković. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene