Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto u Ljubljani

Erjavec kritizirao Cerara zbog Hrvatske: "Oklijevanje oko primjene arbitražne presude skupo će nas stajati"

Karl Erjavec i Miro Cerar (Foto: AFP)
Karl Erjavec i Miro Cerar (Foto: AFP) Foto: Afp
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je Slovenija već trebala implementirati arbitražne presudu na moru te da je pogrešno što se s tim čekalo, uputivši time neizravnu no otvorenu kritiku svom premijeru Miru Ceraru.

"Vlada je arbitražnu presudu, u dijelu koji se odnosi na more, trebala već implementirati jer u dijalogu s Hrvatskom nema nikakvog napretka. Ta će nas greška Stranke modernog centra (vodeće stranke u koaliciji koju vodi premijer Miro Cerar) skupo stajati", kazao je Erjavec u razgovoru za Slovensku televiziju, prenijela je u ponedjeljak Slovenska tiskovna agencija STA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kritike eskaliraju Slovenski mediji 'udarili' po Erjavcu: 'Zemlju je učinio diplomatskom periferijom' Slika nije dostupna Posebne upute za diplomate SLOVENIJA U AKCIJI Pojačali diplomatsku aktivnost nakon vijesti iz Hrvatske

Erjavec je time reagirao na kritike predsjednika parlamenta Milana Brgleza da se Erjavec i njegova stranka udaljavaju od dogovorene politike u koaliciji, kalkulirajući pri tome na približavanje parlamentarnih izbora.

Brglez, član stranke premijera Mire Cerara, u razgovoru za mariborski "Večer" od subote ustvrdio je da vlada ima dobru strategiju pripreme za provedbu arbitraže, ali da je Erjavec zbog približavanja parlamentarnih izbora sve manje konstruktivan član vlade i da "svoje mišljenje stavlja iznad interesa i ugleda države", ne samo kad je riječ o odnosima s Hrvatskom i arbitraži, nego i o nekim neusklađenim zakonskim prijedlozima koji su zastali u parlamentarnoj ili vladinoj proceduri.

U razgovoru za RTV Slovenija Erjavec je zanijekao da se vodi predizbornim političkim kalkulacijama. Kazao je da je njegov interes stabilnost vlade, ali je potvrdio da postoje razlike u nekim političkim stajalištima i zakonskim rješenjima.
"Moj je interes kao predsjednika stranke DESUS da na ljevici ne dolazi do prevelikih napetosti. No istina je da je se premijerova stranka ovog trenutka nalazi u nezavidnu položaju. To je i razlog zašto do napada na našu stranku dolazi unutar vladajuće koalicije", kazao je Erjavec.

On je dugogodišnji predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) i ministar vanjskih poslova u više vlada od 2011. godine. Prije toga je u različitim vladama bio zamjenik ministra za pravosuđe, ministar obrane te ministar za okoliš i prostor.

Erjavec je odmah nakon objave arbitražne presude u više navrata izjavio da bi Slovenija odmah mogla primijeniti tu odluku u dijelu koji se odnosi na razgraničenje na moru jer je tu granica i njezine koordinate, po njegovoj ocjeni, "jasno i precizno označena", dok bi u dijelu presude koja se odnosi na kopnenu granicu stvari trebalo provoditi u koordinaciji s Hrvatskom.

Erjavec se suprotstavljao i prvom susretu premijera dviju država u Ljubljani nakon objave arbitražne presude, s argumentacijom da taj dijalog nije potreban sve dok Hrvatska ne prihvati arbitražnu presudu i na njemu implementaciju. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene