Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Očekuju izlijevanje

Kaos i u Zagorju: Zbog obilnih kiša poplavljeni podrumi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog obilnih kiša proglašena je redovna obrana od poplave na rijeci Bednji u Varaždinskoj županiji, a u Krapinsko-zagorskoj županiji poplavljeni su podrumi kuća na području Krapine te općina Sveti Križ Začertje, Veliko Trgovišće i Krapinske Toplice.

Redovno stanje obrane od poplave na rijeci Bednji od izvora do mosta u Stažnjevcu proglašeno je u podne. Obilna kiša koja je sinoć počela padati (prvih pet sati intenziteta 20–25 milometara na sat, a kasnije se intenzitet smanjio na 10 milimetara na sat) izazvala je nagli porast svih bujičnih tokova. Kiša je počela padati na izvorišnom dijelu rijeka Plitvice i Bednje te se širila u smjeru istoka.

Pročitajte i ovo Oštećena kuća u Gornjoj Stubici Zagorski tornado Krš i lom u Gornjoj Stubici: "Osjećaj je bio strašan, tutnjalo je. U roku od tri ili četiri minute otišao je cijeli krov" Izgradnja zagorske ceste - 4 Butković obišao radove Ovo je vjerojatno cesta koja se u Hrvatskoj najsporije gradi: Izgradnja traje već devet godina i još nije sve gotovo

Iz varaždinskog Centra 112 upozoravaju kako je situacija nepovoljna te očekuju da će količina vode premašiti propusnu moć korita pa će doći do izlijevanja. Za Bednju se očekuje izlijevanje kod ceste Ivanec–Jerovec (kod Kuljevčice), kod mosta Beletinec–Podevčevo te uzvodno od mosta Novi Marof–Ključ. Kako se do kraja dana predviđa prestanak oborina, tek će se utvrditi hoće li biti opasnosti od plavljenja i na nizvodnom toku Bednje.

Velike količine kiše pale su i na području sliva Plitvice, ali zbog drugačijih uvjeta tečenja rijeke ne očekuje se značajniji porast vodostaja niti plavljenje.

Zbog jakog nevremena i obilne kiše sve raspoložive vatrogasne snage Krapinsko – zagorske županije su na intervencijama na terenu, a zbog velikog broja poziva napravljena je lista prioriteta prema kojoj se intervenira. S intervencijama se počelo nešto poslije 2 sata u noći u Termama Tuhelj, gdje su poplavljene podrumske prostorije, a potom su pozivi zbog poplavljenih podruma i začepljenih odvodnih kanala počeli stizati iz Klanjca, Radoboja, Krapinskih Toplica, Đurmanca, Zaboka, Stubičkih Toplica.

FOTO Obilna kiša stvara probleme diljem Hrvatske

Iz Krapinsko-zagorske županije izvijestili su kako su u suradnji s Hrvatskim vodama organizirali dopremu oko 2000 tisuće vreća za pijesak na područja pogođena poplavama, a općinama i gradovima pokrit će i troškove za nabavku pijeska kojim su punjene vreće za gradnju zečjih nasipa.

Prema zasad dostupnim informacijama, najviše je pogođeno područje grada Krapine te općina Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće i Krapinske Toplice. Vatrogasne službe su do 16 sati imale 62 intervencije na terenu.

Bile su poplavljene podrumske prostorije Termi Tuhelj te obiteljskih kuća u Rakovcu, Radoboju, Štuparju, Klokovcu, Krapinskim Toplicama, Cerju Jesenskom, Đurmancu, Maclju, Maloj Erpenji, Lepajcima, Lukovčaku, Stubičkoj Slatini, Škarićevom, Svetom Križu Začretju, Gubaševom, Vrtnjakovcu, Gornjoj Pačetini, Tuheljskim Toplicama, Žutnici, Čretu, Stubičkim Toplicama i Mihaljekovom Jarku.

Jake poplave prouzročile su više problema u odvijanju prometa na županijskim i lokalnim cestama – došlo je do odrona zemlje, prelijevanja velikih količina vode preko kolnika, zadržavanja vode na kolniku, nanosa kamenog materijala na kolnik javne ceste sa prilaznih puteva i slično. Zbog toga su neke prometnice bile zatvorene za promet.

Po prestanku oborina stanje na županijskim i lokalnim cestama na području županije lagano se normalizira. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene