Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

Kalmetino ime se provlači otkad su krenule afere. Kako to da ga je Karamarko uzeo među najbliže suradnike?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U HDZ-u su više nego oprezni u komentiranju Božidara Kalemete kojeg istražuje USKOK.

Mislav Bago donosi reakcije iz HDZ-a na slučaj zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete kojeg istražuje USKOK. Božidar Kalmeta jedan je od ključnih ljudi u stranci. Što kažu u HDZ-u?

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Slika nije dostupna Zlouporaba položaja i ovlasti USKOK podigao optužnicu protiv Božidara Kalmete

'Božidar Kalmeta potpredsjednik je Hrvatske demokratske zajednice. Potpredsjednik koji je dobio najviše glasova 2012. na Saboru kada je Tomislav Karamarko osvojio vođenje stranke. Što se tiče HDZ-a, službeni stav iznio je glavni tajnik Milijan Brkić. Osim političkih optužbi i sumnji da je sve inscenirano u sjeni predsjedničke utrke, praktički da je Državno odvjetništvo otvorilo istragu zbog predsjedničke kandidature Ive Josipovića za još jedan mandat, čini se da su u HDZ-u više nego oprezni. Oni svi upućuju na to da je ova zemlja podijeljena na trodiobu vlasti i da tom represivnom ili sudbenom dijelu vlasti treba prepustiti da rade svoje poslove.

Važno je napomenuti da je ovdje u pitanju tek otvaranje istrage. Ta istraga može rezultirati ili podizanjem optužnice ili odbacivanjem svih sumnji protiv Božidara Kalmete u priči koja se provlači od 2009. godine, otkada je bio ministar infrastrukture i prometa.'

 Kalmeta: 'Dokazat ću svoju nevinost'

Od kada su krenule sve afere oko autocesta, od 2009., stalno se provlači ime Božidara Kalmete i pitanje njegove političke odgovornosti. Kako to da ga je 2012. Tomislav Karamarko uzeo među najbliže suradnike, kako kaže - novog HDZ-a?

'U pitanju je samo pragmatika ili interes Tomislava Karamarka da 2012. s Božidarom Kalmetom preuzme vodstvo HDZ-a. Važno je napomenuti, osim činjenice da je Kalmeta potpredsjednik s najviše dobivenih glasova, i osoba koja ima ogromni politički utjecaj, koji je i predsjednik županijske organizacije u Zadarskoj županiji, organizacije koja je zapravo u političkom smislu utvrda HDZ-a.

Ne govorim samo o Zadru, gradu u kojem HDZ vlada od 90-ih, nego o toj 9. izbornoj jedinici, jedinici koja je za HDZ iznimno važna. Ona je najveći rezervar glasova za tu stranku i to je također bilo presudno Karamarku kada je pragmatično odlučio sklopiti taj politički pakt s Kalmetom.

Činjenica da je Kalmeta imao kontrolu nad 200-tinjak delegata na Saboru je bila veliki interes Tomislava Karamarka da ga prisvoji i na taj način s njim sklopi pakt.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene