Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spajanje postupaka

Kalmeti će se zajedno suditi za Remorker i Prometnu renesansu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšem HDZ-ovu ministru mora, prometa i infrastrukture i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti u jednom će se postupku suditi u slučaju Remorker za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta (HAC) i "Prometnu renesansu Hrvatske" u kojem ga se tereti da je narudžbom promidžbenog filma ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Spajanje postupaka Kalmetin je odvjetnik Krešimir Vilajtović zatražio krajem siječnja kada je odustao od odgovora na optužnicu za "Prometnu renesansu" kako bi ubrzao sudski postupak uvjeren da će Kalmeta u konačnici biti oslobođen i da su za spajanje postupaka ostvarene sve zakonske pretpostavke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Tko bi to sve mogao pratiti" Kalmeta na suđenju: "Zašto bih ja bio odgovoran za kriminal u svom ministarstvu?" Slika nije dostupna Afera Remorker Ni treći put nije uspjelo: Sud ponovno bez odluke o Kalmeti

Uskokova optužnica u slučaju Remorker u cijelosti je potvrđena u studenome prošle godine, a nakon što je optužen za "Prometnu renesansu" Kalmeta je ocijenio da je druga Uskokova optužnica protiv njega podignuta kako bi se glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan dodvorio Mostu, na što je Državno odvjetništvo odgovorilo da Cvitan ne postupa ni po čijim nalozima, niti se ikome dodvorava.

I dok obrana smatra da u obje optužnice protiv Kalmete nema dokaza te da on ne može biti osuđen, Uskok tvrdi da je u slučaju Remorker povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

U optužnici za "Prometnu renesansu" tužiteljstvo tvrdi da je Kalmeta tijekom 2007. i 2008. koristeći ministarski položaj s odgovornom osobom marketinške agencije Fimi media dogovorio produkciju filma "Prometna renesansa Hrvatske", mimo javne nabave, "znajući da nema potrebe za naručivanje i plaćanja tog filma sredstvima Ministarstva". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene