Obavijesti Video Pretražite Navigacija
formirana radna skupina

Utvrđen im sukob interesa, ali kaznu ne plaćaju: Ministar najavio promjenu zakona već početkom 2018.

Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr)
Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Lovro Kuščević, ministar uprave, najavio je promjenu Zakona o sprječavanju sukoba interesa i to već početkom 2018. godine, ali nije otkrio što se sve namjerava promijeniti.

"Zakon treba mijenjati, a mijenjat ćemo ga već početkom 2018. godine. Formirana je radna skupina koja je održala prvu sjednicu, a vrlo brzo očekujemo i drugu. Tako da ćemo sasvim sigurno Zakon o sprječavanju sukoba interesa promijeniti", rekao je Lovro Kuščević novinarima prilikom ulaska u Vladu. 

Pročitajte i ovo Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa najavila veliku novost Šefica Povjerenstva za sukob interesa o Plenkoviću: "Ako ste odrasla osoba i nešto ste naslijedili, onda to znate" Boris Vujčić, guverner Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) DAR ILI SUKOB INTERESA Guverner HNB-a ipak pod povećalom Povjerenstva zbog mađarskog dara teškog pola milijuna kuna

Kuščević, međutim, nije htio precizirati što točno Vlada namjerava mijenjati, odnosno hoće li mijenjati dio kojim se onemogućava naplata kazni bivšim dužnosnicima koje im je odredilo Povjerenstvo za odlučivanje u sukobu interesa. 

Rekao je tek da "postoji desetak stvari na koje je upozorila radna skupina", ali nije htio otkriti detalje prije nego što ta radna skupina donese zaključke.

Podsjetimo, Dnevnik.hr je otkrio da čak 65 bivših dužnosnika nije platilo kazne koje im je odredilo Povjerenstvo, a među njima su i bivši ministri, zastupnici, gradonačelnici, dogradonačelnici... Ukupan iznos neplaćenih kazni popeo se na čak 437 tisuća kuna, a apsolutni rekorder je Željko Kerum, bivši gradonačelnik Splita koji je trebao platiti 40 tisuća kuna. 

Za vratom mu puše Ante Kotromanović, bivši ministar obrane, koji nije podmirio dug od 30 tisuća kuna. Na popisu je još zvučnih imena, poput bivših SDP-ovih ministara financija Slavka Linića i Borisa Lalovca, nekadašnjeg čelnika IDS-a i aktualnog eurozastupnika Ivana Jakovčića

Problem je, naime, u tome što se prema spomenutom Zakonu dužnosnicima novčani iznos izrečene kazne odbija od mjesečne dužnosničke plaće (u pravilu u ratama). Onoga trenutka kada osoba koju je Povjerenstvo kaznilo prestane biti dužnosnik više nema načina da mu se kazna naplati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene