Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporavak gospodarstva na čekanju?

Cijene energenata divljaju, stručnjaci predlažu kako izbjeći ovakve krize: "Hrvatska tu ima dovoljno potencijala"

Aktualno Galerija +0 Goran Krajačić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Galerija 1/1 >>
Rast cijena energenata doveo je do globalne zabrinutosti. Čelnici zemalja Europske unije o energetskoj krizi raspravljat će na samitu u Bruxellesu koji će se održati idući tjedan. ) Istražili smo što je izazvalo krizu i kako je ubuduće izbjeći.

Cijene energenata rastu, a Europska unija i Rusija različito gledaju na uzroke tog rasta. Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je nestašica struje iz europskih obnovljivih izvora izazvala povećanje potražnje i rast cijene plina. Profesor Goran Krajačić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje slaže se s Bruxellesom.

"Sadašnji rast cijena je izazvan sa porastom cijena fosilnih goriva, plina i nafte na svjetskom tržištu. S druge strane, obnovljivi izvori energije jesu najjeftiniji izvori koje danas možemo instalirati i koristiti i zato ih treba ubrzano prijeći na tu zelenu tranziciju", rekao je Krajačić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rasprava o ravnatelju HRT-a VIDEO Pogledajte početak cirkusa u Saboru: "Nećete u Čavoglave", a onda i - "Pakao. Prvo pjevanje"

Na taj način, dodaje, Europa može izbjeći i buduće energetske krize.

"EU nema niti svojih vlastitih izvora nafte niti plina, a niti urana. Dakle, energetska neovisnost ili energetska sloboda mogu doći samo kroz obnovljive izvore energije", rekao je.

Europska unija razvija projekt energetske unije kao najučinkovitije i najjeftinije rješenje. Hrvatska ima dovoljno potencijala u obnovljivim izvorima energije: od vjetra, sunca i biomase do hidro potencijala.

"Ono što je bitno i što se zna je da smo jedan od bolje umreženih energetskih sustava, elektroenergetskih sustava i mogli bismo već sada puno izvoziti više te obnovljive energije u regiju, u susjedne članice i na tome zarađivati", rekao je Krajačić.

Pročitajte i ovo Krešimir Devčić, glasnovornik i sudac Županijskog suda u Zagrebu Presuda za Fimi mediu Kako će država do Sanaderovih milijuna? Neće biti potrebno niti prodavati blokirane nekretnine

Na trenutačnoj krizi zarađuju špekulanti na svjetskim burzama. Međunarodna agencija za energiju upozorava da bi energetska kriza mogla ugroziti globalni ekonomski oporavak i dovesti do rasta inflacije. Agencija ističe i da bi se ulaganja u obnovljivu energiju trebala utrostručiti do kraja desetljeća ako se svijet nada učinkovitoj borbi protiv klimatskih promjena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene