Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda za Fimi mediu

Kako će država do Sanaderovih milijuna? Neće biti potrebno niti prodavati blokirane nekretnine

Bez da taknu ijednu nekretninu - koju bivši premijer Ivo Sanader posjeduje, država će u proračun u iduća dva tjedna vratiti 14,9 milijuna kuna - koje je nezakonito stekao aferom Fimi Media. No to nije jedina presuda po kojoj država traži povrat nezakonito stečene imovine.

Umjetničke slike, među kojima i djela Vlahe Bukovca, zaplijenjene prije jedanaest godina postaju vlasništvo Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ostaje u Remetincu Sanaderu odbijena jamčevina, doznajemo što je dovelo do takve odluke suda Slika nije dostupna Poništene sve odluke Zašto je ukinuta presuda i što slijedi?

Procijenjene su na 2 milijuna kuna. Sve ove godine dobro su čuvane u Muzeju za suvremenu umjetnost.

"One su sve osigurane. Sve je to repliciralo određeni trošak državnog proračuna. Nisam vidio presudu. Onog trenutka kada vidimo što je sve stiglo u portfelj RH tada ćemo moći i jasno reći što ćemo s tim vrijednim predmetima", kaže Darko Horvat, ministar državne imovine.

Ostatak od ukupno 14,8 mil. kuna, koliko se smatra da je nezakonito i kaznenim djelom stekao u aferi Fimi Media, bit će trajno oduzeti s njegovih, te računa njegove supruge i kćeri koji su u ovom postupku blokirani. Otkriveno je da je samo na računima u Austriji više od milijun eura.

"Što se tiče same procedure, prvenstveno sud mora dostaviti presudu odnosno odluku Vrhovnog suda strankama da bi ta presuda postala izvršna", objasnio je Krešimir Devčić sa Županijskog suda u Zagrebu.

Računi će se isprazniti u iduća dva tjedna. A onda na red dolazi naplata po pravomoćnoj presudi iz afere Planinska. Po njoj Sanader je državi dužan vratiti 17,5 pol milijuna kuna. Županijsko državno odvjetništvo potvrdilo nam je kako će sredstva potraživati ovršnim postupkom nad ostatkom imovine.

Najvrijednija nekretnina koju Ivo Sanader posjeduje je vila u Kozarčevoj procijenjena na 6 milijuna kuna. Blokirane su njezine dvije trećine. Tu je još stan u Splitu, dva zemljišta na Braču i još manje nekretnine.

Dok država gleda kako u proračun vratiti što više Sanaderove nezakonito stečene imovine, njegovi odvjetnici najavljuju da će daljnju pravdu tražiti na Ustavnom sudu i Europskom sudu za ljudska prava.

Osim dvije pravomoćne, Sanader ima i dvije nepravomoćne kao i jednu oslobađajuću presudu. Sasvim je izvjesno da će po pravomoćnosti presuda u slučajevima HYPO i INA-MOL njegovi odvjetnici tražiti objedinjenu zatvorsku kaznu.

"Jedinstvena kazna koja se izriče ne smije dosegnuti njihov zbroj, dakle ona mora biti manja od zbroja izrečenih kazni", dodaje Devčić.

U svakom slučaju, Ivo Sanader ima pravo nakon dvije trećine odslužene kazne tražiti uvjetan otpust. A od uhićenja do danas iza rešetaka je već prikupio 7 godina.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene