Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedok USKOK-a otkriva:

Kako se stvarala mreža za isisavanje novca iz državnih tvrtki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Famozni sastanak u Vladi, 2007., na kojem su bivši premijer Sanader, ali i tadašnji HDZ-ov rizničar, Barišić sugerirali čelnicima državnih poduzeća da posluju s Fimi Medijom, a koji je i doveo do Sanaderovog uhićenja, čini se nije bio jedini takav.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Član uprave HAC-a Sapunar pušten, odlučio progovoriti Slika nije dostupna Dan nakon uhićenja Mladineo poslijepodne pred istražnim sucem

Neke detalje o izvlačenju državnog novca i kako se stvarala mreža otkrio nam je i ključni USKOK-ov svjedok i nekadašnji član Uprave Croatia osiguranja. Damir Mihanović progovorio je javno i našao se i sam na meti. Tvrdi da prijete mu iz HDZ-a. Damir je pozvan prije tri godine na sastanak u Vladu.

Za istim stolom, tada premijer Sanader, okupio je članove Uprava javnih i državnih poduzeća. U šarolikom društvu, bili su i šef Carine Barišić i tadašnji glasnogovornik Maček. Ukupno njih 18. Sanader im je, tvrdi Mihanović, usmeno sugerirao i podijelio naputak da neka marketinške poslove ubuduće povjeravaju tvrtki Fimi Media, Nevenke Jurak.

>> VIDEO: Jurak i Barišić izašli iz Remetinca

>> Kako se došlo na ideju da državne tvrtke rade s Fimi medijom?

I poslušali su ga, svi osim Mihanovića. U operaciji izvlačenja novca nije htio sudjelovati. No, čim je tajni poslovni plan razotkrio dobio je otkaz i ostao usamljen. Drugi su se direktori od namještanja poslova su se ogradili.'Ne znam zašto oni nisu potvrdili postojanje sastanka, niti u istrazi niti u javnosti', rekao je Damir Mihanović. 

Sve do nedavno imao je i policijsku pratnju. Uz brojne telefonske prijetnje, jedan HDZ-ovac, član Predsjedništva, oštro ga je i upozorio. Krunski USKOK-ov svjedok o imenima ne želi govoriti. 'Rekao mi je da ću pokopati stranu svojim izjavama ukoliko otvorim priču o Fimi mediji, a dogodilo se upravo obrnuto. Lagao bih vam sada kada bi vam rekao da se ne bojim', dodao je.

Postojali su i drugi sastanci

Na poslušnost se navodno pozivalo i na drugim sastancima, o čemu će istražiteljima itekako pomoći knjiga ulazaka. Ona bi mogla otkriti i drugu javnosti nepoznatu i neslužbenu informaciju,  da su i neki aktualni ministri sudjelovali u pregovorima oko podjele unosnih državnih poslova.

Sve to predmet je USKOK-ove istrage, baš kao i stranačke financije. No, o isplatama i odljevu novca koji je, navodno preko Fimi Medije, išao i u HDZ, bivši glavni tajnik stranke radije bi da ga ne pitamo. Ivan Jarnjak zalupio je vratima i rekao kako sada nije vrijeme za takva pitanja.

Barišić je o novcu koji je donosio u Vladu, pa i središnjicu i do sada pričao. No, optužbe o postojanju crnih fondova, vladajuća je stranka poricala. Svi, osim premijerke. Na prozivke nije odgovarala,  a USKOK-ovi tužitelji ne otkrivaju hoće li im i njezina saznanja pomoći u slaganju kockica. Barišićeva obrana, Kosor za sada ne namjerava pozvati za svjedoka. A njih je već sada gotovo 150. Među njima neka visokopozicionirana imena. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene