Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedina žrtva pada MIG-ova

Država je zaboravila ranjenu Mariju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marija Klipa, žena koja je teško ranjena prilikom pada MIG-ova kod Slunja, danas je napuštena i zaboravljena. O njoj se brine jedino kćer Vesna koja živi pored Opatije.

Danas je nepokretna i boji se sama otići na WC, jer je već jednom pala i ozlijedila kuk. Trpi i velike bolove, a pati i od nesanice i noćnih mora. 'Svaka četiri sata popije barem jednu tabletu. Za bolove, za smirenje, za spavanje, za probavu tih istih tableta', rekla je Marija Klipa za Novi list. Oni koji su joj mogli i trebali pomoći, zaboravili su na nju. Mirovina od 1.200 kuna mjesečno, novac je s kojima treba, s takvim ozljedama, preživjeti iz mjeseca u mjesec.

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje

>> Pad MIG-ova: 'Pogodio me geler granate, sto posto'

Prije tri i pol mjeseca život Marije Klipe visio je o koncu. Bila je u polju pred kuće kad su se MIG-ovi MORH-a srušili i razbili o tlo. Nju je zahvatio dio olupine u eksploziji te je s višestrukim teškim ozljedama opasnima po život prebačena u bolnicu u Ogulinu.

Probudila se u lokvi krvi

'Pamtim da sam bila na njivi, vidjela sam tri aviona kako lete, trajalo je to neko vrijeme. Onda su se odjednom spustili u brišućem letu. Počele su padati bombe, bljeskale su u detonacijama i svjetlosti. A onda je sve nestalo. Kad sam se probudila shvatila sam da ležim na zemlji. Sve mi je bilo mokro. Od krvi. Bila sam prekrivena. U šoku, vidjela sam da mi ruka visi, kao da će otpasti. Pridržavala sam je drugom rukom i počela puzati sve dok nisam stigla do kuće. Nekih 500 metara. Moja majka ima 88 godina. Ona me prva vidjela', ispričala je Marija.

Javnost je ubrzo saznala za jedinu žrtvu pada sva MIG-a 21, a ona je prebačena u KBC Rebro u Zagrebu, gdje je podvrgnuta složenoj i teškoj operaciji ruke. Naime, geler veličine 3,5 centimetara prošao joj je kroz ruku i gotovo je amputirao. Kirurzi su ruku ipak spasili, a ona još i danas, tri i pol mjeseca nakon nesreće, ima šipke u njoj.

Obitelj će pomoći na sve načine

U bolnici je, kaže, vidjela i bivšeg ministra obrane Branka Vukelića, ali samo kroz staklo. Uskoro je otpuštena iz bolnice, iako nepokretna i nesposobna brinuti se o sebi. Zbog neosjetljivosti države oko njezinog zbrinjavanja, teret je pao na kćer Vesnu, kojoj se Marija morala preseliti u Brege kod Opatije.

'Svima nam se život promijenio. Moram više izostajati s posla da bih bila uz majku. Ona mora imati i masažu, pogotovo za ruku', kaže kći Vesna i dodaje kako obitelj i financijski puno trpi, ali isto tako ističe kako ne želi to previše spominje, jer je obitelj spremna na svaki način pomoći njezinoj majci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene