Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Drugo izvješće

Istraga oko pada MIG-ova: 'Nije bilo kvara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za istraživanje zrakoplovne nesreće vojnih zrakoplova MIG-21, dostavilo je svoje drugo izvješće ministru obrane branku Vukeliću.

U njemu stoji kako nije pronađen 'niti jedan element koji bi ukazivao na tehnički kvar na zrakoplovima koji su imali nesreću 23. rujna 2010'. Pritom se ističe kako Povjerenstvo još uvijek nema sve dijelove zrakoplova, stoga se na terenu i dalje selektivno traga za kabinom jednog od zrakoplova i još nekim dijelovima koji bi možda mogli ubrzati tijek istrage.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MORH se oglasio 'Komentari onih van istrage o padu MIG-ova su neozbiljni' Slika nije dostupna Pronađena 'crna kutija' Našli tzv. crnu kutiju: Treći pilot je vikao stradalima 'iskači, iskači'!

>> Josipović najavio prvo izvješće o padu MIG-ova

MORH je priopćio i kako je Povjerenstvo obrazložilo da je istraga otežana zbog 'objektivnih razloga – riječ je o minski sumnjivom području, te zahtjevnoj konfiguraciji terena sa izrazitom vegetacijom'. Provjeravaju se i procedure prilikom izvođenja vježbe, a posebnu pažnju Povjerenstvo je usmjerilo analizi slijeda događaja.

Dodatno vještačenje

Povjerenstvo također radi i na utvrđivanju svih ostalih elemenata koji su prethodili samom izvođenju vježbe ili su mogli na bilo koji način utjecati na vježbu. Zatraženo je i dodatno vještačenje očitanja Registratora parametara leta za oba zrakoplova od strane Zrakoplovno-tehničkog centra d.d.

Također je zatraženo i stručno mišljenje, ali i tumačenje očitane radarske slike koja je dobivena od Operativnog središta HRZ i PZO-a i Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) uoči i u trenutku nesreće od strane samostalne Bojne zračnog motrenja i navođenja (ZMIN) HRZ i PZO-a. Osim toga, Povjerenstvo je pojedine dijelove zrakoplova i naoružanja dostavilo na laboratorijsko vještačenje Centru za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja 'Ivan Vučetić'.

Kako istraga još uvijek traje Povjerenstvo nastavlja s radom i prikupljanjem podataka za izradu konačnog izvješća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene