Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje u srijedu u 7:00

PROPAO ZADNJI POKUŠAJ MIRENJA: Kako će se raditi za vrijeme štrajka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što ni drugi postupak mirenja liječničkog i sestrinskog sindikata s Vladom nije uspio pa je od srijede najavljen štrajk u bolnicama, ministar zdravlja Rajko Ostojić pozvao je građane da sljedeća dva dana u medijima prate priopćenja ministarstva kojima će dobiti jasne upute o radu bolnica za vrijeme štrajka.

Putem medija građani će dobiti brojeve telefona i e-mail adrese kojima se mogu obratiti, rekao je Rajko Ostojić novinarima nakon neuspjelog mirenja sa sindikatima te poručio da je organizacijski u bolnicama sve spremno za rad u vrijeme štrajka.

'Štrajk je legitimno pravo, ali za vrijeme štrajka se mora znati red', poručio je.

Kao razlog neuspjelog mirenja naveo je zahtjeve dvaju sidikata koji su tijekom postupka mirenja htjeli potpisati sporazum s učincima kolektivnog ugovora, što, ističe, formalno-pravno nije dopustivo.

'Ova dva sindikata su htjela kroz mirenje u biti pregovarati i potpisati novi kolektivni ugovor. To je nezakonito', naglasio je Ostojić. Istaknuo je je da Vladin pregovarački odbor mora o kolektivnom ugovoru pregovarati sa svim reprezentativnim sindikatima, a ne samo s ova dva sindikata.

'Bili smo otvoreni za kompromis, veliki kompromis, ali nažalost mirenje nije uspjelo. S njihove strane je bio sistem 'uzmi ili ostavi'. Otvoren sam za kompromis, ali sam protiv ucjene', rekao je ministar.

Sve sindikate u zdravstvu pozvao je sutra na nastavak socijalnog dijaloga i pregovore, koji već sutra, ustvrdio je, mogu dovesti do potpisivanja kolektivnog ugovora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smjene zbog štrajka Ostojić: Sve će biti po zakonu Slika nije dostupna 'Molim vas - govorite istinu' Prosvjed liječnika: 'Operiramo i ŠMRKAVI jer nema tko umjesto nas!'

>> Mirenje neuspješno: Evo kad počinje ŠTRAJK!

'Ogromna većina liječnika i sestara bi htjela da se ovo završi. Ova dva sindikata šalju u javnost pogrešnu percepciju liječnika i sestara koji su predani radnici i svjesni situacije u kojoj se država nalazi', rekao je ministar. Ponovio je da je i dalje otvoren za nastavak socijalnog dijaloga, ali da danas od strane sindikata nije bilo dobre volje.

Ostojić je kazao i da su predstavnici liječničkog i sestrinskog sindikata odbili ponudu Ministarstva da se razgovara o dežurstvima i pripravnostima, s rokom završetka pregovora 30. rujna i s datumom primjene 1. rujna iako, rekao je, upravo rješenje tog pitanja želi većina liječnika i sestara.

Najavljujući početak štrajka u bolničkom sutavu od srijede u 7 sati, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je novinarima da će se organizacija rada u bolnicama svoditi na režim rada nedjeljom.

'Maksimalno se može u vrijeme štrajka obvezati 20 posto zaposlenika da moraju obavljati svoj posao', rekao je Babić koji očekuju odaziv 70 posto liječnika i sestara u bolnicama.

>> Štrajk liječnika 18. rujna: 'Obustave rada u KBC-u Rijeka neće biti'

'U ovom trenutku sa štrajkom idemo u bolničkom sustavu. Ukoliko štrajk bude duže trajao, uključit ćemo i domove zdravlja i zavod za javno zdravstvo. Vrlo je izvjestan i štrajk solidarnosti i drugih sindikata koji su izvan sustava zdravstva', istaknuo je.

Kao razlog neuspjeha i drugog mirenja Babić je naveo neudovoljavanje sindikalnom zahtjevu da kolektivni ugovor potpišu sindikati liječnika i sestara u ime svoga članstva, a ne neko treći na njihovu štetu.

Naglasio je i da su bili spremni na neke ustupke zbog proračunskih poteškoća, ali da Ministarstvo nije htjelo prihvatiti njihov prijedlog.

Odgovarajući na novinarski upit, Babić je istaknuo kako po mišljenju većine pravnika, Vlada nema pravo u ovom slučaju uvesti radnu obavezu.

Iako je ministar rekao da je organizacijski sve spremno za štrajk, Babić je upozorio da ravnatelji bolnica nisu obavili sve pripreme. 'Ako se dogodi bilo što neugodno, bit će odgovorno Ministarstvo i ravnatelji', istaknuo je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene