Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Ipak štrajk

Mirenje neuspješno: Evo kad počinje ŠTRAJK!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi postupak mirenja u kolektivnom radnom sporu između Vlade i strukovnih sindikata liječnika i medicinskih sestara završio je neuspješno.

I današnji postupak mirenja ministra Rajka Ostojića završio je neuspješno, rekao je po izlasku iz Banskih dvora  predsjednik Liječničkog sindikata Ivica Babić. Štrajk medicinskog osoblja počinje u srijedu 18. rujna u 7 sati.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Boris Ujević, HLK - 5 Nezadovoljstvo sustavom Očekuju li nas štrajkovi i prosvjedi liječnika? "Odlučit ćemo do kraja ovog tjedna"

Ministar Ostojić kazao je kako je spreman sutra u 14 sati nastaviti socijalni dijalog što bi rezultiralo i nastavkom pregovora.

Na sastanak u Banske dvore su došli svi, a iz sindikata su odmah najavili kako nemaju namjeru popuštati. Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je kako je ovo prvi put u povijesti Hrvatske da se na ovakav način održavaju postupci mirenja prije štrajka, te da je time Ministarstvo zdravlja pokazalo da je voljno razgovarati.

Dodao je kako danas sigurno neće biti ništa potpisano, ali se nada da će se postići mirenje. Posebno je napomenuo kako se danas u javnosti liječnike i medicinske sestre često smatra gramzivima za novcem, kako to nije istina. Dodao je kako oni samo traže svoja prava, ali je situacija na žalost takva da za sada nema drugog rješenja, te da je potrebno da pokažu razumjevanje.

Drugi postupak mirenja održao se na inicijativu sindikata koji su zahtjev za pokretanjem ponovnog mirenja poslali Gospodarsko-socijalnom vijeću, nakon čega je Vlada dala suglasnost da miritelj bude Viktor Gotovac, stručnjak za radno i socijalno pravo. Vladu ponovno predstavlja pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović, a oba sindikata (liječnika i medicinskih sestara) zastupa predsjednik Liječničkog sindikata Ivica Babić.

>> Štrajk liječnika 18. rujna: 'Obustave rada u KBC-u Rijeka neće biti'

Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, izjavila je da su krenuli u ponovno mirenje kako bi zadovoljili proceduru i izbjegli proglašenje štrajka nezakonitim.

Poručili su i da štrajk može zaustaviti samo kvalitetan dogovor koji će rezultirati potpisivanjem kolektivnog ugovora i udovoljavanjem sindikalnim zahtjevima, u prvom redu u vezi plaćanja dežurstava, pripravnosti i prekovremenih sati.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić poručio je da sindikati i dalje ustraju u svojim zahtjevima, a da će se vidjeti hoće li mirenje uroditi rezultatom ili će u srijedu početi štrajk. Dodao je da je danas na skupštini liječničkog sindikata formiran prošireni štrajkaški odbor te da su pripreme za štrajk su u završnoj fazi.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić priznao je da su potrebne dorade spornog kolektivnog ugovora, da se dežurstva i pripravnost trebaju plaćati drugačije, ali i istaknuo da su za to potrebni pregovori, koje sindikati liječnika i sestara, kazao je, od srpnja odbijaju.

Poručio je i da neće pristati na pregovaranje putem ucjene - uzmi ili ostavi, te je pozvao sindikate da sagledaju širu situaciju u kojoj se nalaze svi korisnici državnog proračuna.

Prošli postupak mirenja neuspješno je završen 26. kolovoza, nakon čega su Ivica Babić i predsjednica Sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak najavili štrajk do ispunjenja zahtjeva. (Hina/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene