Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisivanje KU

Štrajk liječnika 18. rujna: 'Obustave rada u KBC-u Rijeka neće biti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici su najavili da 18. rujna u 7 sati kreću u štrajk. Štrajka neće biti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao ni u Zavodu za hitnu medicinu.

Liječnici Županijske bolnice Čakovec 18. rujna u 7 sati kreću u štrajk, zajedno s kolegama iz ostalih hrvatskih bolnica.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Ministar je siguran Beroš se oglasio o štrajku liječnika: "Jesu li za specijalistu mala primanja od 3500 eura?" Ilustracija Novi problemi za građane Liječnici počeli pripreme za štrajk: "Beroš namjerno miješa kruške i jabuke''

>> Pismo liječnika kolegama štrajkašima: 'Zar su veće plaće sve što nam treba?'

Štrajkat će zbog smanjenja plaća, nedostatka socijalnog dijaloga, neplaćanja prekovremenog rada i drugog. Traže potpisivanje kolektivnog ugovora koji će u ime liječnika potpisati liječnik ovlašten od strane Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata. Štrajka neće biti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao ni u Zavodu za hitnu medicinu.

'Mi u bolnici radit ćemo kao nedjeljom, dakle zbrinjavat će se samo hitni pacijenti, a naručene pretrage, pregledi i kontrole neće se obavljati', kazala je danas na konferenciji za novinare u Čakovcu mr. sc. Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Štrajkaškog odbora u Međimurskoj županiji.

S obzirom na to da u Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu pacijente zbrinjavaju dežurni bolnički liječnici, u slučaju većeg opterećenja obavljat će se samo trijaža, a pacijente koji nisu hitni zamolit će da dođu nakon štrajka. 'Molimo pacijente da za vrijeme štrajka ne dolaze bez prijeke potrebe', poručuju članovi Štrajkaškog odbora.

'Obustave rada u KBC-u Rijeka neće biti'

Obustave rada 18. rujna, za kada je zakazan štrajk zdravstvenog osoblja, u KBC-u Rijeka neće biti, uvjerena je Radmila Belobrajdić Čahut, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske koji je s 1.200 članova najbrojniji u riječkom KBC-u. U ovom sindikatu smatraju da razloga za štrajk u zdravstvu nema jer je važeći granski kolektivni ugovor odličan.
'Bolnički proračuni padaju, umjesto za veće plaće moramo se boriti za bolje uvjete rada. Štrajkom se neće dobiti ništa, može rezultirati samo radnom obavezom', kazala je Belobrajdić Čahut koja smatra da bi se vraćanjem ništetnog kolektivnog ugovora, što zagovaraju sindikati koji pozivaju na štrajk, primanja povećala za samo 20 posto te da je bolje taj novac dati u bolničke proračune.

U riječkom KBC-u je 3.276 zaposlenih, od toga 472 liječnika i može se očekivati, rekla je Belobrajdić Čahut, da će štrajkati oko 150 liječnika koji su članovi jednog od dvaju sindikata koji pozivaju na štrajk, a koji djeluje u KBC-u Rijeka.

'Jamčim , jer sam razgovarala sa svim zaposlenicima, da medicinske sestre u riječkoj bolnici neće štrajkati', kazala je predsjednica Sindikata zdravstva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene