Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Jakovčić nije upleten'

Kajin: Sanader je pobjegao s vlasti zbog Hypo banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin na dnašnjoj je konferenciji za novinare, koja je za temu imala Hypo Alpe - Adria banku, ustvrdio kako istarski župan Ivan Jakovčić s Hypo bankom nema nikakve veze.

'Pretpostavljam da ga hapšenje Wolfganga Kulterera, bivšeg predsjednika Uprave Hypo Alpe - Adria banke ni najmanje ne uzbuđuje', rekao je Kajin. Da je Ivan Jakovčić na bilo koji način upleten u aferu Hypo banke, ne bi mu austrijski predsjednik Hans Ficher, nakon što je austrijska država sanirala Hypo banku i nakon što je ušla u sve njezine novčane tokove, dodijelio visoko austrijsko odlikovanje, ustvrdio je Kajin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraga oko Sanadera Granić: Sve o Hypo kreditu '95. sam rekao DORH-u Slika nije dostupna Novi nalog DORH-a Istraga protiv Sanadera zbog uzimanja provizije

>> Barišić: Ne smijem govoriti, dovest ću se u kompliciranu situaciju

Bivši predsjednik uprave koruške Hypo Alpe Adria banke Wolfgang Kulterer je u pritvoru u Klagenfurtu, osumnjičen za pronevjeru jer je navodno omogućavao davanje sumnjivih kredita u milijunskim iznosima.

Govoreći o Hypo banci, Kajin je kazao kako je tu banku 90-tih godina stvorio hrvatski novac, i to onaj namijenjen za kupovinu oružja.

'Hypo banka je u Hrvatsku došla sredinom 90-tih godina, i to dokapitalizacijom Slavonske banke iz Osijeka, a prije toga je Ministarstvo vanjskih poslova u istoj banci uzelo 20 milijuna njemačkih maraka kredita za obnovu naših ambasada. U Istru je Hypo banka došla krajem 90-tih i to preko investicija u hotelski kompleks ... na Crvenom vrhu u Savudriji', pojasnio je Damir Kajin.

On pretpostavlja, kako je rekao, da je sanacija Hypo banke i razlog 'spektakularnog' odlaska s vlasti bivšeg premijera Ive Sanadera te da zato i premijerka Jadranka Kosor govori o gnojnom čiru - 'pretpostavljam da ima sva saznanja iz Austrije i Njemačke kada je riječ o računima u Hypo, ali i drugim bankama', kazao je Kajin.

Siguran je da je Hypo banka korumpirala ljude u Hrvatskoj

Rekao je da je prema njegovim saznanjima u Hrvatskoj Hypo banka radila ne samo s građanima, državom i jedinicima lokalne samouprave, već i s 'izabranim generalima, Tuđmanovim savjetnicima, ministrima, medijskim autoritetima, a dio njihovih investicija se ostvaruje putem lombardnih kredita, iza kojih stoje milijuni eura, a oni zauzvrat dobivaju milijune eura za građevinske pothvate u Hrvatskoj'.

Zaključio je kako je siguran da je Hypo banka korumpirala i ljude u Hrvatskoj, a možda i u Istri. 'To treba ne samo suditi, već i oduzeti im imovinu. Treba rasvijetliti put novca za nabavku oružja kao i 'pranje' novca u Hrvatskoj, ali treba očuvati i materijalnu supstancu banke. Iako Austrijanci nisu nama toliko bitni, nama moraju biti važni naši 'majstori', koji su radili za dvije tisuće eura mjesečno, a dobivali novac za investicije koje se procjenjuju na desetine milijuna eura', zaključio je Damir Kajin. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene