Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi nalog DORH-a

Istraga protiv Sanadera zbog uzimanja provizije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DORH je donio novi nalog o provođenju istrage protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, a zatraženo je i njegovo izručenje Hrvatskoj, objavio je DORH na svojim internetskim stranicama.

Pročitajte i ovo Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

 

Državno odvjetništvo je nalog donijelo nakon što su im austrijske kolege predale dokumentaciju koja je izuzeta iz Hypo banke.

>> Žužul preuzimao novac za Sanadera?

>> ORF: 'Istražitelji imaju dokaze da je Sanader uzimao proviziju od Hypa'

Ta dokumentacija je povezana s mogućom zlouporabom prilikom pregovora i zaključenja ugovora o kreditu između navedene banke i Vlade Republike Hrvatske. Nakon što se dokumenti pregledani utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je Ivo Sanader počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona, stoji u priopćenju.

'Temeljem tako prikupljenih dokaza i dokumentacije donesen je nalog o provođenju istrage protiv Ive Sanadera zbog osnovane sumnje da je od jeseni 1994. godine do 22. ožujka 1995. u Zagrebu i Austriji, za vrijeme trajanja Domovinskog rata i u vrijeme kad je Republika Hrvatska teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, tijekom pregovora s predstavnicima Hypo banke, dogovorio za sebe isplatu provizije u gotovini i to u iznosu od 7.000.000,00 austrijskih šilinga. Navedeni iznos mu je isplaćen nakon što je zaključen ugovor o kreditu između navedene banke i Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 140.000.000,00 austrijskih šilinga. Na opisani način Ivo Sanader je za sebe pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 3.500.000,00 kuna', stoji u priopćenju DORH-a.

Budući da se Ivo Sanader nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Republici Austriji, upućena je zamolnica za uručenje potrebnih pismena okrivljeniku i ispitivanje okrivljenika, a istovremeno je i za ovo kazneno djelo zatraženo njegovo izručenje Republici Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene