Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga oko Sanadera

Granić: Sve o Hypo kreditu '95. sam rekao DORH-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je pokrenuta nova istraga protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Državno odvjetništvo sumnjiči ga da je još za vrijeme Domovinskog rata, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, uzimao nedopuštene provizije od austrijske Hypo banke.

Sanader je krajem rata 1995, kao zamjenik tadašnjeg ino-ministra Mate Granića, sa Hypo bankom dogovorio kredit kojim je Hrvatska kupovala zgrade za svoja veleposlanstva u svijetu. USKOK je iz Austrije navodno dobio čvrste dokaze koji potvrđuju da je za sklapanje tog posla Hypo banka Sanadera nagradila provizijom od 3 i pol milijuna kuna u gotovini. Zato je protiv bivšeg premijera pokrenuta nova istraga zbog zlouporabe položaja.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

'Što se tiče provizije koja se danas spominje mi smo se već prije očitovali o tome da g. Sanader niti je tražio niti je dobio bilo kakvu proviziju vezano za poslovanje Hypo banke', rekao nam je Sanaderov odvjetnik Goran Suić. Korisnik kredita za kojeg je Sanader navodno uzeo privatnu proviziju, bilo je ministarstvo vanjskih poslova. Potpisao ga je tadašnji ministar Mate Granić.

Još nije ispitan oko Fimi Medie

Za posuđeni novac je kupljeno 9 zgrada diplomatskih predstavništava. Granić danas potvrđuje svoje stavove da je kredit od 8 posto tada bio jako povoljan jer je zemlja bila u ratu. O ostalom pred kamerama nije smio govoriti. 'Sve što sam imao reći o kreditu Hypo Alpe Adria banke za kupnju hrvatskih diplomatskih predstavništava koji je uzela Hrvatska Vlada 1995. sam rekao u svojstvu svjedoka Državnom odvjetništvu', kaže Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova.

USKOK je dokaze dobio od austrijskog pravosuđa. Navodno se radi o bankovnim izvadcima koji pokazuju da je Sanaderu na račun uplaćeno sedam milijuna šilinga. Državno odvjetništvo svoje sumnje da je bivši premijer uzeo nedozvoljenu proviziju želi dokazati pred Hrvatskim sudom zato je od Austrije i za ovaj slučaj zatraženo Sanaderovo izručenje.

Hrvatski istražitelji Sanadera još nisu ispitali ni zbog afere Fimi media, a lista zahtjeva već se širi na aferu Hypo. Bivšem premijeru sredinom mjeseca ističe i pritvor u Austriji, koja se još nije očitovala ni oko istrage koju je sama provela protiv Sanadera zbog sumnji u pranje novca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene